Magyarok forradalmasíthatják a rákgyógyítást

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A Semmelweis Egyetemről kinőtt vállalkozás a sejtműködést szimulálja, hogy rájöjjenek, a gyógyszerjelölt hatóanyagok hogyan változtatják meg a rákos sejtek viselkedését: meg tudják-e akadályozni például az osztódásukat?

Úgy építették fel a sejt belső modelljét, mint egy kapcsolási rajzot, hogy melyikfehérjemivel tud kapcsolódni, milyen hatással van a sejt működésére, és ennek működését játsszák le számítógépen. Szalay Kristóf, a Turbine technológiai vezetője, az eljárások mögött álló mesterséges intelligencia kifejlesztője az Index.hu-nak elmondta, hogy módszerükkel meg lehet mondani a gyógyszercégek kutatóinak, mely potenciális hatóanyaggal érdemes egyáltalán további kísérleteket végezni.

gyógyszer
A gyógyszerkutatást felgyorsítják a számítógépes elemzések

Gyógyszerészeti kutatók már jó ideje tudják, hogy a sejten belül miként működnek egyes biológiai folyamatok. A daganatok esetében például elromlik a belső szabályozórendszer, és ez kellemetlen dolgokat eredményez, féktelenné válik a sejtek szaporodása. Azt is évek óta vizsgálni tudják, hogy melyik hatóanyagjelölt fehérje miként kapcsolódik a kezelni kívánt sejtekhez, de ez csak egy statikus térkép, egy halott sejt böködése.

Ennek a térképnek sok része nem kapcsolódik semmilyen funkcióhoz, hiányzik a kapcsolatok logikája, a folyamat életre keltése. Mostanra viszont eljutott oda a biológia megértése, hogy már megvannak az információk ezekről a fontos részletekről. Nemcsak azt lehet megmondani, hogy egy adott fehérje miként kapcsolódik egy másikhoz, hanem azt is, hogy ha valami történik a sejtben, akkor hogyan változtatja meg a fehérje működését. A Turbine csapatának biológusai Fekete Iván vezetésével azon dolgoznak, hogy a legfrissebb kutatási eredmények és publikációk alapján minél pontosabbá tegyék a Turbine sejtmodelljét.


A gyógyszerkutatók eddig is el tudtak végezni ugyanilyen részletességű vizsgálatokat, de a laborban ez hetek, hónapok alatt megy végbe, és a költségek a pár tízezer eurótól a pár százezerig terjednek. A Turbine a folyamatot percekre rövidíti számítógépes szimulációkkal, és gyorsabbá, egyben pedig jóval olcsóbbá is teszi.

A számítógépen szimulált kísérlet a másodperc törtrésze alatt lefut, ebben egy hatóanyagot egy tumortípuson vizsgálnak. A mesterséges intelligenciát úgy hangolták, hogy a hatóanyag-tumor kombinációs vizsgálatok tízezreinek lefuttatásából származó eredmények alapján finomítani tudják a következő vizsgálati kört. A végén pedig a gyógyszeripari cégekkel közölhetik, hogy melyik az a 10-100 kísérlet, amellyel érdemes egyáltalán foglalkozni.

Egyre pontosabban térképezhető fel a daganat kialakulásának biológiai háttere, a világ klinikái azonban lassan állnak csak át a "molekuláris korszakra" - állítják amerikai onkológusok. Részletek!

Amikor a Turbine bekerült a német gyógyszeripari konszern, a Bayer startup-accelerátor programjába, nagyon vegyes fogadtatásban részesült: a veterán gyógyszerkutatók sci-finek gondolták az egész technológiát. Veres Dániel, aki a Turbine tudományos és orvosi vezetője, elmondta, hogy a Bayernél mindenkit meglepett, hogy az első projektet a vártnál tízszer hamarabb befejezték. Az ott eltöltött száz nap alatt sikerült bebizonyítani, hogy szimulált kísérleteik nagyon hasonlóak, mint amit az ott dolgozók csinálnak a laborban.

Forrás: Index.hu 

 

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag