Kulcsfontosságú felfedezés a rákos sejtekkel kapcsolatban

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Mindeddig az elterjedt nézet az volt, hogy a sejtek osztódásáért az RNS-szintézist szabályozó fehérjék, az úgynevezett transzkripciós faktorok (TF) a felelősek. Most az derült ki, hogy a fehérjéknek egy másik csoportja is közrejátszhat a sejtburjánzásban.

Az MIT-n végzett kutatás azt mutatta ki, hogy az RNS-t kötő fehérjék egy csoportja, az úgynevezett Musashi-fehérjék szabályozzák bizonyos rákok kialakulását, különösképpen az emlőrák egy típusát. Ezeknek a fehérjéknek a segítségével a rákos sejtek megváltoznak, és olyan állapotba kerülnek, amelyben gyorsabban tudnak osztódni.

A sejteknek ez a gyorsan osztódó állapota az embrionális fejlődésben és a rák kialakulásában egyaránt megfigyelhető. Mindmáig a biológusok úgy gondolták, hogy ennek az állapotnak a kialakulásáért kizárólag a TF-fehérjék a felelősek. A jelenlegi vizsgálatban azonban azt találták, hogy a kevéssé ismert, RNS-kötő Musashi-fehérjék képesek a sejtet ebben a gyorsan osztódó állapotban tartani - számolt be a Medical News Today

Miért fogynak a betegek?

A tumoros betegek több mint fele, mire gyógyító kezekbe vagy kórházba kerül, testsúlyának legalább tizedével nyom kevesebbet. A fogyás a tumor miatti alultápláltság jele, sokszor a daganat létére is így derül fény. Az alultápláltságot kezelni kell. A cikk folytatódik, kattintson!

Az emberi szervezetben körülbelül 500 különböző RNS-kötő fehérje létezik. A Musashi-fehérjék nagy mennyiségben vannak jelen a neurális őssejtekben, illetve a tumorokban - például a glioblasztómában, az agydaganat egy különösen agresszív típusában. Úgy tűnik, a Musashi-fehérjék a sejteket a fedőhám-típusúból a mezenhimális állapotba hozó átalakulásokat (EMT) szabályozzák.

A kutatásban azt vizsgálták meg, hogyan változik meg a gének működése, ha megváltozik a Musashi-fehérjék mennyisége a neurális őssejtekben. Azt találták, hogy a Musashi-fehérjék mennyiségének növekedésével a gének olyan állapotba hozzák a sejtet, amelyben az kevésbé kötődik a környezetében levő sejtekhez, így könnyen mozgathatóvá válik.

Ismeretes, hogy az emlőrák egyik típusában az EMT-átalakulás szintén végbemegy. A kutatók azt találták, hogy ezeknél a daganatoknál is jellemző a Musashi-fehéjék megnövekedett koncentrációja. Ezek a tumorok ugyan nem képeznek áttéteket, de igen agresszívek és gyorsan nőnek. Hogy igazolják, hogy a tumor gyors növekedését a Musashi-fehérjék okozzák, a tudósok az emlőráksejtekben laboratóriumi körülmények között lecsökkentették ezeknek a fehérjéknek a mennyiségét. Ekkor azt találták, hogy a sejtek kikerülnek a gyorsan osztódó hámszöveti állapotból. Ha pedig növelni kezdték a Musashi-fehérjék mennyiségét a mirigyhámszövetekben, akkor megindult a hámszövetté való átalakulás, amely a gyors szaporodásnak kedvez.

Az MIT-n végzett kutatás azt mutatta ki, hogy az RNS-t kötő fehérjék egy csoportja, az úgynevezett Musashi-fehérjék szabályozzák bizonyos rákok kialakulását

Az MIT-n végzett kutatás azt mutatta ki, hogy az RNS-t kötő fehérjék egy csoportja, az úgynevezett Musashi-fehérjék szabályozzák bizonyos rákok kialakulását


A Musashi-fehérjék normál esetben az embrionális fejlődés után már nem működnek; a rákos sejtek esetében azonban, úgy tűnik, újra aktivizálódnak. A kutatók szerint a Musashi-fehérjék jelenlétének kimutatása jó diagnosztikai eszköz lehet, azonban az ezt célzó gyógykezelésekről még korai lenne beszélni.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag