Korai diagnózis újfajta eljárás segítségével

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Berlin/Budapest, 2007. május 23. (MTI) - Infravörös hullámok alkalmazásával - egy magyar orvosok által kifejlesztett új vizsgálati eljárás segítségével - kimutathatóvá válnak a korai szakaszban más módon még nem diagnosztizálható betegségek - hangzott el egy szerdai budapesti tájékoztatón.
A betegségek hatékony terápiájának egyik legfontosabb feltétele, hogy a korai diagnózis felállítása után mielőbb megkezdődjön a kezelés. Az orvosi eredményességet azonban több tényező is hátráltatja - bár a lakosságot egyre több helyről látják el hiteles tájékoztatással, működik a felvilágosító rendszer, mely a népegészségügyi szintű kórok szűrésének fontosságát hangsúlyozza - napjainkban is kevesen mennek el az ingyenes vizsgálatokra. Emellett meglehetősen nehezen várható el, hogy mindenki részt vegyen az életkora és neme alapján, a szakmai protokolloknak megfelelően ajánlott szűrővizsgálaton. Ha mégis megtenné, és a vizsgálatokat körültekintően, a szakmai szabályoknak megfelelően végeznék el, tanulmányok becslése szerint, az egészségtudatos egyén akár húsz napot is eltölthetne évente a szűrővizsgálatokkal. Ha pedig mindezt magánszervezésben végezné, jelentős összeget emésztenék fel a költségek.
Ami pedig a technikai korlátokat illeti, a jelenlegi (főleg képalkotó) eljárásoknak alapfeltétele, hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a kórfolyamatban nyomon követhető legyen a méretnövekedés. Az orvosi tapasztalat szerint egy rosszindulatú sejtnek az 1mm-es képletre való növekedése akár 6 évig is eltarthat. (Mivel minden szervezetben adott időpillanatban számtalan tumoros sejt létezik, ilyen hosszú időszak alatt a szervezet hibajavító mechanizmusa esetleg korrigálja is magát az eltérést.)
A Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kara két intézetének tanszékei, a Nukleáris Technika és a Kísérleti Fizika tanszék kutatási programjában részt vevő mintegy száz kutató közel 20 éves munkájának eredményeképpen kialakított "Somatoinfra" vizsgálati rendszer előnyei közé tartozik, hogy teljes mértékben passzív (fájdalmat nem okozó, vagyis úgynevezett non-invaziv) képalkotó eljárás.
Az anatómiai elrendeződésnek megfelelően minden belső életfolyamatról pontos, objektív és aktuális információt nyújt. Alkalmas rá, hogy korlátozás nélkül folyamatosan vizsgálja, monitorozza az egész testet úgy, hogy közben minden összefüggést azonosítani lehet. Minden személy infra-felvétele egyszeri és megismételhetetlen, az egyéni sajátosságok azonosíthatók rajta. Pszichológiai, illetve gyógyszerhatás vizsgálatokra is alkalmas.
A vizsgálat nem igényel nagy előkészületet, egy ember komplex felvétele mintegy 15 perc. Alacsony vizsgálati költséggel magas információtartalom érhető el, tömeges szűrővizsgálatok esetén is eredményesnek bizonyulhat.
A góckutatásban, a váz-, az izomrendszer, a keringés, a hormonális státusz, illetve a fájdalom eredetének vizsgálatakor egyértelmű válasz várható a szomatoinfra felvételezéssel. A kutatók javaslata szerint érdemes évente elvégeztetni, panasz, vagy gyógykezelés hatékonyságának ellenőrzésekor pedig kéthavonta. Kivétel az olyan terápia, ahol a hatásmechanizmus gyorsan megy végbe.
Magyarországon egyedüliként a budapesti Dr. Rose Klinikán készítenek szomatoinfra felvételt, hangzott el a szerdai tájékoztatón. A felvétel eredményének ismeretében azonban érdemes - szervekre, területekre irányulóan - célzott ellenőrző, megerősítő vizsgálatot végeztetni.
(MTI-Panoráma)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag