Hadüzenet a mellráknak - nemzetközi összefogással

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

(MTI-Press) - Október a mellrák elleni küzdelem nemzetközi hónapja. A globális betegség - a világon egymillió nőnél diagnosztizálnak emlődaganatot - globális összefogásra készteti a különböző betegszervezeteket. Nancy Goodman Brinker, az Amerikai Egyesült Államok volt magyarországi nagykövetasszonya, Dina Mired jordán hercegnő és Gyenei Melinda, a Rákbetegek Országos Szövetségének vezetőségi tagja, az Europa Donna nemzeti képviselője beszélt arról az MTI-nek, hogy miért van szükség rájuk, milyen munkát végeznek és miért jó a betegeknek, ha az egészségügyi ellátás mellett civil szervezetek is részt vesznek a mellrák elleni közös küzdelemben.
Nancy Goodman Brinker szerint - aki mellrákban elhunyt nővére emlékére alapította a Susan G. Komen for the Cure alapítványt, a világ legnagyobb emlőrák ellen küzdő szervezetét - nincs különbség a világ különböző betegszervezeteinek munkájában.
- Mindannyian egy ügyet képviselünk és mindenki ugyanolyan elkötelezettséggel dolgozik. Azt tartjuk a feladatunknak, hogy támogassuk az embereket. Természetesen minden kultúra, minden ország más, de a cél közös. Költséghatékony megoldásokat kell keresni, hogy a szűrés, a korai kezelés biztosított legyen az egész világon - hangsúlyozta Nancy Goodman Brinker.
Az arab országokban vallásos okok miatt sok helyen még ma is a vallási vezetők döntik el, hogy egy nőt egyáltalán megvizsgálhat-e egy orvos. Dina Mired elmondta: Jordániában is első számú betegség a mellrák, de erről az emberek nem szívesen beszélnek. Az is nagy eredmény, hogy a rákkutató központ nevébe - Hussein Cancer Foundation - bekerülhetett a rák szó. A nemzetközileg akkreditált intézmény évente háromezer beteget lát el, és nem csak jordánokat, hanem palesztinokat, irakiakat, szíriaiakat is. Most készítenek elő egy országos kampányt, amelyet 2008-ban indítanak el, amelyben a korai felismerésre és az oktatásra helyezik a hangsúlyt.
- Azt is szeretnénk elérni, hogy a televízióban olyan emberek mondják el személyes történetüket, akik túlélték ezt a betegséget, mert azzal, hogy elmesélik igen én rákos voltam, de kezelést kaptam, most pedig gyógyultan itt ülök, és erről beszélek, sok félelmet eloszlatnának az emberekben - hangsúlyozta a jordán hercegnő.
Gyenei Melinda szerint a rákbetegekkel foglalkozó orvosok, nővérek hiába képzettek, hosszú távon kiégnek, megviseli őket ez a munka. A betegszervezeteknél - mint ahogy a Rákbetegek Országos Szövetségénél is - többségében olyanok dolgoznak, akik már átestek ezen a betegségen, ismerik a pozitív kimenetel lépéseit, annak folyamatát. Így jobban "életben tudják tartani" a betegeket.
- Magyarországon a civil szervezeteknek halk a hangja, nem tudják megfelelően érvényesíteni a céljukat, elképzelésüket. Társadalmi összefogásra lenne szükség és mozgósítani kellene az ügy érdekében a politikai szférát is. Az Europa Donna helyet kap az Európai Parlament vonatkozó döntés előkészítésében, kikérik a véleményüket. Magyarországon az egészségügyi reform előkészítésénél ugyan nem kérdezték meg a betegszervezetek véleményét, de a jövőre vonatkozóan kaptak erre ígéretet - tette hozzá a Rákbetegek Országos Szövetségének vezetőségi tagja, az Europa Donna nemzeti képviselője.
A szakember úgy véli: Magyarországon több feladat még elvégzetlen. Például nem készült reprezentatív felmérés a betegekről, amelynek egyik oka, hogy hazánkban az európaiaknál sokkal szemérmesebbek az emberek. A fejlett országokban a gyógykezelés sokkal differenciáltabb, mint nálunk. Például Magyarországon nem megoldott, hogy mi lesz egy rákbeteg nő gyermekével. Egy családnak ez hatalmas tragédia és megoldandó feladat is egyben. Az anyának megváltozik a kapcsolata gyermekével, amit természetesen a gyerek is megérez, akinek a személyiségfejlődésére ekkor kellene a legjobban odafigyelni, hiszen kiesik az anyai gondoskodás alól. Tehát a gondoskodásnak sokrétűbbé kell válnia. A civil szervezetek sokat tehetnek ezért, de anyagi vonatkozásban sokkal nagyobb támogatásra szorulnak.
Móritz Rita
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag