Fésüs László professzor a sejthalál kutatásáért részesült Gábor Dénes-díjban.

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Nemcsak az idősek, hanem a fiatalok szervezetében is naponta több milliárd sejt pusztul el, helyükre azonban újak lépnek. Ennek a felfedezése Fésüs László professzor szerint forradalmasította az orvostudományt, hiszen számos súlyos betegség hatékony gyógymódjának kidolgozásához nyújt segítséget a kutatóknak. A terület legjelesebb hazai szakértője munkájáért megkapta a Gábor Dénes-díjat.
A múlt év végén vehették át a Gábor Dénes-díjakat az arra érdemesek a Parlament épületében. Egyikük, Fésüs László orvos biokémikus, akadémikus, a Debreceni Egyetem rektora a sejt és a molekuláris biológia, nevezetesen az immunrendszer és a véralvadás kapcsolatának vizsgálata, valamint a természetes sejthalál molekuláris mechanizmusának megismerése, a fehérje keresztkötő enzimek szerepének feltárása terén nyújtott kimagasló tudományos, kutatói és oktatói tevékenységéért részesült az elismerésben. Emellett az európai sejthalál-kutatási programok magas szintű koordinálását, tudományos iskolateremtő munkásságát is díjazta a kuratórium.
A falevelek hullása
"Mindennap több százmilliárdnyi sejt pusztul el a szervezetünkben, ez azonban nem jelent problémát, hiszen szinte mindegyik helyébe egy újabb lép" - mondta a professzor, kutatási területének alapjait magyarázva. Ezt a valójában meglehetősen összetett cserélődési folyamatot a kutatók sokáig nem ismerték fel, de a természetes sejthalál molekuláris vizsgálata új értelmezést adott az emberi testben zajló folyamatokra.
Sok esetben a félig elhalt sejteknek életfontosságú feladatuk van: a professzor példaként a bőr védőfunkciójának biztosítását említette. A tudományos köznyelv egyébként igen találóan apoptózisnak nevezi az elemi "építőkövek" elhalásának folyamatát. A görög szó magyarul nagyjából annyit tesz: a falevelek hullása.
A pusztító AIDS
Fésűs László felhívta a figyelmet arra, hogy ezeknek a naponta lejátszódó folyamatoknak az egyre behatóbb és sikeresebb vizsgálata hatékony eszköz lehet az orvostudomány szempontjából. A jelenség kutatásakor ugyanis számos olyan betegség okára is magyarázatot kaphatnak a szakértők, amelyeknél a természetes sejthalál helytelen működése okán lép fel valamilyen rendellenesség. "Elsősorban a daganatos megbetegedések értelmezésénél fontos ez. A tumor ugyanis úgy képződik és terjed tovább a szervezetben, hogy több sejt születik az adott részen, mint ahány elpusztul. Mai ismereteink szerint valószínűleg nincs olyan rosszindulatú daganat, amelynek a kialakulásában ne az elhalás képességének elvesztése lenne az egyik meghatározó esemény" - mondta a professzor.
Az apoptózis molekuláris részleteinek a feltárása, illetve az a felismerés, hogy az elhalási folyamat zavara gyakran fontos kóroki tényező, új perspektívákat nyit az igen sok embert, családot érintő súlyos betegségek gyógyításában. A daganatos megbetegedések egyik leggyakoribb és mégis legpusztítóbb módszeréről, a kemoterápiáról is kiderült, hogy lényegében apoptózissal öli meg a túlburjánzott sejteket, az újabb kutatási eredmények lehetővé teszik ennek az eljárásnak a finomítását, hatékonyabbá tételét.
A természetes sejthalál másik formája, amikor kevesebb sejt lép az elhullottak helyébe. Ennek egyik legismertebb fajtája, az Alzheimer-kór az idegsejtek pusztulásával jár, és mivel ezek a típusok nem születnek újjá, a károsodás maradandó és visszafordíthatatlan. De ilyen jellegű az AIDS is. A 20. század egyik legpusztítóbb betegségében szenvedőknél a meghatározóan fontos védekező immunsejtekből lesz egyre kevesebb.
Újabb lehetőségek
Az apoptózis jelenségének magyarázata Fésüs László szerint egyike a molekuláris orvostudomány gyógyítást forradalmasító eredményeinek. A felfedezés jelentőségét minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy 2002-ben három kutató orvosi Nobel-díjat kapott ennek az intellektuális keretnek a megalapozásáért. A hazai és a nemzetközi szakemberek évente több ezer közleményt adnak ki a témában, a publikációk egyre nagyobb száma is jelzi a terület fejlődését.
A Debreceni Egyetemen diagnosztikai eszközöket is fejlesztenek, számos szabadalom kidolgozói munkálkodnak a tudományos műhelyben. Emellett a professzorhoz köthető az egyetemi technológiai transzfer folyamatok fejlesztése is.
"Egyre jobban működik, hogy magáncégek tudományos kutatásokba fektetnek, majd segítenek piacra dobni a kifejlesztett módszert - tette hozzá Fésűs László. - Már tizenöt vállalattal van érvényben ilyen megállapodásunk."
Még nem lehet gyógyítani
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome, azaz szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV-vírus által okozott, gyakorlatilag százszázalékos halálozási arányú betegség. 1981-ben azonosították, de már jóval régebben megjelent, 1959-ig vezethető vissza a vírus terjedésének menete. A fertőzést nyolc hét elteltével lehet kimutatni, a tünetek azonban csak évekkel később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a halálos kórt. A vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja. Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható. Ezek nem gyógyítják meg ugyan a HIV-fertőzést, de nagymértékben lelassítják az immunrendszer pusztulását. Magyarországon mintegy ezer HIV-pozitív embert tartanak számon, a vírushordozók valós számát ennek négy-ötszörösére szokták becsülni azok miatt, akiket még nem szűrtek ki. Egyes kaukázusi csoportok veleszületett védettséggel rendelkeznek a fertőzéssel szemben, míg vannak olyan afrikai országok, ahol a lakosság harmada fertőzött.
(2008.01.18. 11:47)
Kacsoh Dániel - Magyar Hírlap
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag