Ezért magas az emlőrák miatti halálozás

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az emlőrák más szervekre való terjedése (áttét) felelős az emlőrákos halálesetek 90 százalékáért. A Johns Hopkins Egyetem munkatársai a jelenség biológiai hátterét próbálták feltárni.

A Proceedings of the National Academy of Sciences és az Oncogene legfrissebb számában megjelent két tanulmány arra keresi a választ, hogy hogyan kerülnek az emlőráksejtek a tüdőbe. A daganatos betegség az esetek zömében gyógyítható, amennyiben a daganat csak a kiindulási lokalizációban van jelen, azonban amennyiben a folyamat generalizálódik, vagyis több szervet érint, annak következményei fatálisak. Sokáig úgy tartották, hogy a daganat áttétképzése egy viszonylag késői jelenség, azonban a kutatók megállapították, hogy azt esemény már igen korán is bekövetkezhet, ami függ a HIF-1 nevű fehérjétől.

A HIF-1 alacsony oxigénszint mellett aktiválódik, és azokat a géneket szabályozza, melyek ilyen körülmények között segítik a szövet (jelen esetben a daganat) túlélését. Mivel a daganatban annak viszonylag gyors növekedése miatt alacsony oxigénszint van jelen, ezért a HIF-1 nagyon gyakran aktivált állapotban van. Úgy gondolják azonban, hogy a HIF-1 aktivitása összefügg az áttétképzéssel, ezen keresztül pedig a csökkent betegtúléléssel.

Dr. Gregg L. Semenza és munkatársai a HIF-1 lehetséges szerepét emlőrák esetén vizsgálták. Első lépésben a tüdőben nézték azon enzimeket, melyek a daganatsejtek megérkezését készítik elő. Megállapították, hogy ezen enzimek termelését a HIF-1 szabályozza, sőt anélkül a sejt nem is képes ezeket előállítani. Ezt támasztja alá, hogy egérkísérletekben a tumorsejtekben mért alacsony HIF-1-szint kisebb tüdőáttétet eredményezett, vagyis a HIF-1 szerepe alapvetőnek bizonyult az áttétképzés szempontjából. Mivel a daganatsejtek a tüdőt a véráram útján érik el, ezen keresztül adják le a jelet, hogy a tüdőszövet előkészítse a környezet a rákos sejtek számára.

Azonban a daganatsejteknek az érpályába be is kell hatolniuk, és ki is kell lépniük onnan, ezért felmerül a kérdés, hogy a HIF-1 ebbe a folyamatba is beavatkozik-e. A tudósok megállapították, hogy a csökkent oxigénszint hatására két sejtfelszíni kapcsolódásban szerepet játszó molekula, az ANGPTL4 és a L1CAM mennyisége nő meg. Állatkísérletes modellben kimutatták, hogy mind a nagy mennyiségű ANGPTL4, mind a nagy mennyiségű L1CAM megkönnyíti a sejtek érpályából való kilépését, ezáltal segítve az áttétképzés folyamatát.Egyes gyógyszerek (például a szívritmus-szabályozó szerek) gátolják a HIF-1 működését, ezért a jövőben felmerülhetnek, mint az áttétek kialakulását gátló terápiás anyagok.

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag