Célzott daganatterápia: sokaknak csak vágyálom?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Új lehetőségeket nyitnak a daganatos betegségek gyógykezelésének terén a célzott terápiás gyógyszerek. Nem minden rákos betegen segíthetnek azonban ilyen módon.

Rendkívül mozgalmas időszakát éli a rákkutatás napjainkban, köszönhetően elsősorban a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok, illetve a célzott daganatterápia fejlődésének.
Előbbi a vizsgált daganat típusát hivatott feltárni, utóbbi pedig célzottan a daganat kialakulásáért felelős mutációra összpontosítja a gyógymódot. Még maguk az onkológusok is nehezen tudják csak nyomon követni a rohamléptékkel fejlődő kezelési módszer legújabb vívmányait. Hetente törzskönyveznek újabb gyógyszereket egy-egy ráktípusra, világszerte több száz gyógyszermolekulánál zajlanak jelenleg is a klinikai vizsgálatok.

A hagyományos módszerekkel - mint a sugárterápia vagy a műtét - ellentétben a célzott daganatterápia nagy előnye, hogy közvetlenül a problémás molekuláris célcsoportra hat. A hibásan működő molekula burjánzását sikeresen gátolva gyökereinél nyújthat megoldást a problémára, és drasztikusan javíthatja a beteg állapotát viszonylag rövid idő alatt. Míg a hagyományos, kemoterápiás kezelés teljesen kiöli az elváltozást, de az a későbbiekben újból kialakulhat, a célzott kezelésnek nem ez a feladata. Elsősorban lekorlátozza a molekuláris elváltozást, hogy azt a szervezet kordában tarthassa, meggátolva az osztódást és növekedést. További érv mellette, hogy a mellékhatások tekintetében is jóval enyhébb a hagyományos kezelésekénél. Komoly előrelépések történtek többek között a petefészekrák, méhnyakrák, tüdőrák és vastagbélrák kezelésében az utóbbi néhány év során.

Sajnos a célzott daganatterápiás készítmények sem hatékonyak mindenkinél

Sajnos a célzott daganatterápiás készítmények sem hatékonyak mindenkinél

Sajnos ezek a készítmények sem csodaszerek, nem mindenkinél hatékonyak. Hogy a betegben megtalálható-e az a bizonyos génhiba, illetve megfelelően reagál-e a gyógyszeres kezelésre, a molekuláris diagnosztika hivatott kivizsgálni. Amennyiben sikerül azonosítani azt a mutációt, amely előrejelzi egy-egy célzott szer hatékonyságát, akkor a betegnél nagy eséllyel hatni fog a daganatot leküzdő gyógyszer. Amennyiben nem - tehát negatív biomarkert azonosítanak - az azt jelenti, hogy az adott kezelés szinte biztosan hatástalan lesz a páciensre, sőt előfordulhat, hogy ront az állapotán.

Áttétes daganat esetén - amikor a műtét a szórt lokáció miatt már nehezen megoldható - kiemelt szerepe lehet ezeknek a gyógyszereknek, használatuk azonban korlátozott. A laphám rákosodását nem gyógyíthatjuk vele, de például a tüdőrák bizonyos formáinak kezelésére is alkalmatlanok. Emlőrák és gyomorrák esetén a HER2 gén, vastagbélrák és nem kissejtes tüdőrák esetén a KRAS mutáció, míg melanoma esetében a BRAF mutációinak vizsgálata javasolt.

Ha néha kissé akadozva is, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is folyamatosan befogadja ezeket a gyógyszereket. Azok a célzott daganatellenes készítmények, amelyek még nincsenek törzskönyvezve, szintén elérhetőek lehetnek a magyar rákbetegek számára, klinikai vizsgálat keretében, a beteg akkor vehet részt ezen, ha mindenben megfelel a részvétel feltételeinek. Van mód egyedi méltányossági kérelmet is benyújtani abban az esetben, ha egy célzott gyógyszer már az Európai Unióban törzskönyvezésre került, az OEP azonban még nem fogadta be.

A célzott terápiás gyógyszereket elsősorban a hagyományos gyógymódokkal párhuzamosan alkalmazzák, hiszen önmagukban nem pusztítják el teljesen a daganat kialakulásáért felelős sejteket, "csak keretek közé szorítják" azt.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32445

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag