A rákos esetek zöme csak a balszerencsén múlik

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A rákos megbetegedések okaként legtöbbször örökletes és környezeti tényezőket tételeznek fel. Egy új kutatás szerint azonban ezek a tényezők csak az esetek harmadában játszanak szerepet. Az esetek kétharmada pusztán a balszerencsének köszönhető.

Dr. Bert Vogelstein és Cristian Tomasetti, a baltimore-i Johns Hopkins intézet rákkutatói a Science magazinban tették közzé eredményeiket, amelyek szerint a rákos esetek túlnyomó többsége a véletlenszerűen lezajló mutációk következtében alakul ki. A DNS-mutációk random módon zajlanak le a szövetek őssejtjeiben az örökítőanyag másolódásakor, azaz a sejtek osztódásakor.

Minél több ilyen mutáció zajlik le, annál nagyobb az esélye a rák kialakulásának. Azt azonban eddig nem tudták a kutatók, hogy a rákos esetek közül hányért tehetők felelőssé különböző örökletes tulajdonságok és környezeti tényezők, és hány esetben játszik szerepet pusztán a vakszerencse (azaz ezek a véletlenszerűen lezajló mutációk) - ismertette az eredményeket a Medical News Today.

A 10 legpusztítóbb betegség

Az emberiség története során rengeteg járvány, kór pusztított. Most a 10 leghalálosabbat ismerhetjük meg. Egy részük ma már nem követel emberéleteket, de vannak olyanok köztük, amelyekre még ma sincs gyógymód. Kattintson a folytatásért!

A vizsgálatban a kutatók 31-féle rákról gyűjtöttek szakirodalmi adatokat. Minden egyes ráktípusra kiszámolták az őssejtek osztódásának számát, és ezt összevetették az egyes rákok előfordulásának kockázatával az amerikai lakosságra nézve. Egy statisztikai modellt használva pedig kiszámolták, hogy az őssejtek osztódásának és a rák kialakulása valószínűségének az összefüggését. Az eredményeik szerint a sejtosztódáskor végbemenő random DNS-mutációk a rákos esetek mintegy 65 százalékáért tehetők felelőssé, míg csupán a maradék 35 százalékban játszanak szerepet örökletes és környezeti tényezők.

Minél több tehát a sejtosztódás, annál több a véletlenszerű mutáció, és minél több mutáció zajlott le, annál nagyobb a valószínűsége a rák kialakulásának. "A legtöbb rákos eset tehát pusztán a balszerencsének köszönhető, azaz a nem rákos őssejtek osztódásakor végbemenő mutációknak. Ennek megértése nem pusztán a betegség jobb megismerése szempontjából fontos, de azért is, hogy jobban tudjunk ellene harcolni" - nyilatkozták a kutatók.

A balszerencsén múlik a rák Fotó: Europress

A balszerencsén múlik a rák Fotó: Europress

A vizsgált 31-ből 22 ráktípus esetében elsősorban a véletlenszerű mutációk okozzák tehát a betegséget - ezek között van a petefészek-, a hasnyálmirigy-, a csont- és a hererák is. A maradék 9 ráktípusban - amelyek között van a bőr-, a tüdő- és a bélrák is - az örökletes tényezők, a környezeti hatások (a rákkeltő anyagoknak való kitettség) és a balszerencse együttes hatásáról van szó.

Azoknak a rákoknak az előfordulási aránya tért tehát el a pusztán a balszerencsésnek mondható esetek számától, amelyek tipikusan valamilyen környezeti hatásnak vagy örökletes szindrómának köszönhetők - mint a dohányzás a tüdőrák, a napsütés a bőrrák esetében vagy az örökletesség a béldaganatok esetében. A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen ráktípusnak adunk nagyobb esélyt, ha karcinogén anyagoknak tesszük ki magunkat: dohányzunk, iszunk stb.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag