A rákbetegek érdekeit nézik

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az onkológiai centrumok, a szervezett szűrővizsgálatok helyzete, a kezelés irányelvek illetve a gyógyítás finanszírozásának kérdései álltak a középpontban az "Együtt a rák utáni életért" elnevezésű kerekasztal- konferencián, amit a Magyar Rákellenes Liga rendezett meg immár második alkalommal.
A kezdeményező civilszervezetek mellett a rendezvényen jelen voltak a Sugárterápiás és Onkológiai Szakkollégium, az Onkológus Szakfőorvosi Kollégium, az Országos Onkológiai Intézet, a SE Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár képviselői - olvasható a Magyar Rákellenes Liga közleményében.
Az onkológiai szakemberek úgy vélik, a hazai kezelési irányelveket (protokollokat) folyamatosan fejlesztik, és ma mintául szolgálnak a most készülő egységes EU protokollhoz. Azonban hiába vannak korrektül kidolgozott kezelési elvek, mondják az onkológusok, ha ezeket a finanszírozás nem követi. Az ideális megoldáshoz szükséges volna, hogy a finanszírozás egy egysége az első citológiai vizsgálattól egészen a gyógyulásig (vagy a palliatív ellátásig) terjedjen, illetve az is, hogy a finanszírozás "kövesse" a beteget, tehát ott és akkor gyógyulhasson, ahol és amikor leginkább indokolt.
A tanácskozáson elhangzott, hogy az onkológiai centrumok be tudják tölteni a nekik szánt szerepet, hiszen kialakultak a kezelést vezető onkológust támogató - különféle szakterületek (sebészet, radiológia, patológia, klinikai onkológia) képviselőiből álló - csoportok, és ez az, ami biztosíthatja a betegeknek a legoptimálisabb ellátást.
Megkezdődött az ellátás "tisztulása" is, hiszen az onkológiai ellátást nyújtó helyek száma az eddigi 450-ről 50-re csökkent. A centrumhálózat előtt álló következő szakmai kihívás a nemzetközi akkreditáció, amit egyes intézmények már megkezdtek.
Az ellátás finanszírozásában a legnagyobb változást az úgynevezett "védett teljesítmény volumen korlát (védett TVK)" bevezetése jelenti. Ilyenkor a daganatos beteg kezelésére kapott finanszírozást az ellátóhely semmi másra nem költheti.
A szervezett szűrővizsgálatokkal kapcsolatos helyzetről az Országos Tisztiorvosi Hivatal képviselője elmondta: az emlőszűréseken a részvételi arány alacsony, 40-43 százalék körül stagnál. Viszont a felvilágosító munka és az aktivitás közötti összefüggést igazolja, hogy a Magyar Rákellenes Liga programjában kísérleti megyének választott Vasban és Szabolcs-Szatmár-Beregben sikerült 80 százalékos szűrtségi arányt elérni. A méhnyakszűrésnél 6-7% a hivatalos szűrtségi adat, a várt eredmények tehát elmaradnak, ez megmutatkozik abban is, hogy nem csökken a betegségben való elhalálozás.
STOP

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag