A rák, amiről nem beszélünk

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

November elején rendezte meg a Magyar Rákellenes Liga és a Meggyógyulhatsz Egyesület, azt az orvos-beteg találkozót, ami a vastag-, és végbélrák betegség fontosságára, valamint a betegek helyzetére hívta fel a figyelmet. Az egész napos eseményen az orvosszakma kiemelkedő szakértői osztották meg tapasztalataikat és észrevételeiket a jelenlegi helyzetről.

A vastag- és végbélrák - annak ellenére, hogy a 2. leggyakoribb a rosszindulatú daganatos megbetegedések között - nem áll a figyelem középpontjában. 2005-ben Magyarországon több mint 9000 új vastagbél és végbél daganat került felfedezésre, vagyis 25 beteg naponta. E betegség következtében meghaltak száma pedig közel 5000 évente.

Bár a betegség kialakulásának oka nem ismert, bizonyos kockázati tényezők, főként az 50 évnél idősebb korosztálynál, előidézhetik ezt a rákos megbetegedést. Ilyen a magas zsír-, kalóriatartalmú, rostban szegény étrend, a polipok, a vastagbél és végbél falának jóindulatú daganatai, melyek kiindulási pontjai lehetnek a vastagbél és végbélráknak, vagy egyéb gyulladásos vastagbél betegségek.

Előadás hangzott el a szűrés fontosságáról is, hiszen bár megelőzni nem tudjuk a betegséget, a szűrővizsgálattal a korai stádiumban felfedezett betegség nagyon jó eredménnyel gyógyítható. Ehhez feltétlenül fontos, hogy bármely intő jel esetén pl: a székelési szokások megváltozása, véres, feketés széklet, hasmenés vagy éppen székrekedés, puffadás, valamint különböző emésztési zavarok esetén a beteg a háziorvoshoz forduljon.

Szó esett a vastag-és végbélrákos betegek magyarországi helyzetéről és problémáiról, valamint a betegek életminőségéről is.

A vastagbél daganat kezelésében a sebészi beavatkozás jelenti az elsődleges ellátást, derült ki az Országos Onkológiai Intézet előadásából, azonban a gyógyulási eredmények javulásában a gyógyszeres kezelésnek, és a sugárkezelésnek is meghatározó jelentősége van. E hármas kezelési egységen belül az elmúlt évtizedben a gyógyszeres kezelés terén a legjelentősebb a változás.
Ma már gyógyszeresen, célzott onkológiai kezelésel, képesek vagyunk az új daganatos erek képződését meggátolni, ugyanis, ha a daganat érellátását gátoljuk, a daganat tápanyag hiányában "éhezik", majd sorvadni kezd.
2006 óta Magyarországon is elérhető az a gyógyszeres daganatos érképződést gátló kezelés az áttétes vastagbél- és végbélrákos betegek számára, elsővonalbeli kezelésként alkalmazva a nagy onkológiai centrumokban.

A Magyar Rákellenes Liga ingyenes információs vonalán : 06-80-505-675, valamint a

www.rakliga.hu
www.meggyogyulhatsz.hu
www.rakgyogyitas.hu
www.daganatoserek.hu

honlapon is tájokódhatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag