A petefészek eltávolítása növeli a tüdőrák veszélyét

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

Azoknak a nőknek, akiknek petefészkét eltávolítják, kétszer nagyobb eséllyel lesz később tüdőrákjuk - számol be az International Journal of Cancer egy kanadai kutatás eredményéről.

Tüdőrák

Tüdőrák

"Ez különösen érvényes azokra, akiknek mindkét petefészke eltávolításra kerül" - mondja Anita Koushik, a Montréal-i egyetem kutatója. Munkatársaival 422 tüdőrákos nő adatait vetették össze 577 egészséges személyével. Orvosi dokumentációjukat, szociális és demográfiai jellemzőiket, az esetlegesen előforduló lakóhelyi és munkaköri ártalmakat vizsgálták.

A kontroll személyeknek átlagosan 50 éves korukban maradt el a menzeszük. Ezzel szemben akiknél sebészi, vagy egyéb beavatkozás - például besugárzás vagy kemoterápia miatt - leállt a petefészek hormontermelése, azok sokkal korábban, már 43 évesen változókorba kerültek.

"A petefészkek eltávolítása miatt túl korán és drasztikusan gyorsan csökken az ösztrogén szintje. Ezeknél a betegeknél a műtétet követő hosszútávú hormonpótló kezelés is szerepet játszhat a tüdőrák kialakulásában" - kommentálja Jack Siemiatycki professzor.

"A dohányzási szokások részletes feltérképezése adja a kutatás igazi jelentőségét - véli Anita Koushik, a kutatás vezetője - részben a dohányzás és a tüdőrák összefüggése miatt, részben mert a dohányosoknak általában alacsonyabb az ösztrogénszintjük. Jelenlegi tudásunk szerint a cigaretta anyagai nemcsak önmagukban rákkeltőek, azok hatását egyéb tényezők is felerősíthetik. Ez a kutatás rámutat arra, hogy a hormonok is szerepet játszhatnak a folyamatban."

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag