A legpusztítóbb daganat: a tüdőrák mint munkahelyi ártalom?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A baljóslatú "tüdőrák" szót meghallva legtöbbünknek a dohányzás jut először az eszébe, feltételezzük, hogy ez lehet az oka. Az esetek többségére ez igaz is, de azért nem árt megismerni a rizikót növelő egyéb okokat sem.

Romló statisztikák

Szörnyű számok támasztják alá, miért kell újra meg újra beszélni a tüdőrákról. Magyarországon évente átlagosan 150 ezer fő hal meg, ezeknek a haláleseteknek több mint a negyede (évente mintegy 35 ezer) rosszindulatú daganatos betegségre vezethető vissza, a leggyakoribb daganat miatti halálok pedig a tüdőrák, amely évente mintegy nyolcezer áldozatot követel. Ez az arány jóval meghaladja az európai átlagot. Aggasztó, hogy míg más uniós országokban sikerült ezt a tendenciát megfordítani, nálunk nő a tüdőrákos esetek száma, és ma már nem csak a férfiak, hanem a nők körében is. Mindennek az okát a szakértők az életmódban, különösen pedig a dohányzás elterjedtségében látják.

A főbűnös a dohányzás

A dohányzás és a tüdőrák közti ok-okozati összefüggés vitathatatlan: a tüdőrákosok között elenyészően kevés a nemdohányzók száma, és a betegek többsége (Magyarországon legalább a 90 százaléka), több évtizede aktív dohányos, napi egy csomagnál is többet elszívott. A dohányzás intenzitását sajátos mértékegységgel, a "csomag-évvel" mérik: a napi egy doboznyi (húsz szál) cigarettát elfüstölők egy év alatt egy csomag-évet tudhatnak maguk mögött. Ráadásul az ártalmak összegződnek, és a dohányos számára a tüdőrák rizikója csak hosszú idővel a dohányzásról való leszokás után csökken a nemdohányzók veszélyeztetettségének szintjére. A szakemberek szerint a tüdő-, illetve hörgőrákok 85 százalékának hátterében a dohányzás áll, az esetek mintegy tíz százalékáért munkahelyi ártalmak felelősek, a fennmaradó esetekben pedig egyéb tényezők, így az általános légszennyezettség, háttérsugárzás, örökölt hajlam okolhatók.Foglalkozások, ahol közel a veszély

Az, hogy a dohányzás, pontosabban a dohányfüsttel a tüdőbe jutó veszélyes, rákkeltő anyagok tekinthetők "főbűnösnek", nem jelenti azt, hogy bagatellizálhatnánk az egyéb okok miatti, így például a munkahelyi eredetű tüdőrákos esetek előfordulását. Bár pontos adatok nincsenek, de a szakemberek így is az összes eset egytizedére, mintegy nyolcszázra teszik évente a foglalkozási ártalom miatti új megbetegedések számát. Jogszabályok ugyan jelentési kötelezettséget írnak elő az ilyen esetekre, de mégis csak az esetek töredéke (évi 20-25 megbetegedés) jut az egészségügyi hatóság tudomására. Ennek oka többek között a tüdőrák hosszú (akár több évtizedes) lappangási ideje, a diagnosztikai nehézségek, a munkáltatói ellenérdekeltség és az oki összefüggések feltárásának nehéz volta lehet.

A tüdőre leginkább veszélyes iparágak és foglalkozások azok, amelyeknél a tevékenység során rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe. Ilyen, belélegezhető, veszélyes anyagok például az azbeszt, a radon, a nikkel, a króm, a széngáz, a mustárgáz, az arzén, a vinil-klorid.

Az azbeszt használata ma egész Európában, így hazánkban is be van tiltva, így ezzel az anyaggal leginkább a régi épületek bontása során találkozhatnak. Az azbeszttel burkolt, szigetelt felületek megbontása, az építőiparban használt azbeszt cement elemek (eternit, pala, csővezetékek) eltávolítása a bontást végzők számára veszélyt jelenthet. Magyarországon 2005-2010 között 27 olyan tüdődaganatos megbetegedést jelentettek be, amelyet azbeszt okozott, az (időközben teljesen megszüntetett uránbányászathoz kapcsolódó) ionizáló sugárzás következtében kialakult tüdődaganatos megbetegedések száma pedig összesen 81 volt. A betiltás ellenére a szakemberek szerint a hosszú lappangási időszak miatt a következő évtizedekben, a 2030-as évekig egész Európában az azbeszt okozta rosszindulatú daganatok számának növekedésére kell számítani.

Rákrizikós ipari folyamatok és körülmények a fentieken kívül az alumíniumgyártás, az arzén és formaldehid, izopropil-alkohol, kadmium, koksz, kátrány, króm, nikkel, ólom, berillium, szilícium vegyületek, üvegszálak, acrylnitrit stb. gyártásával, előállításával, felhasználásával kapcsolatos munkálatok. A területtel foglalkozó WHO-IARC rizikós körülményként megemlíti a munkahelyi passzív dohányzást és a tűzoltók munkáját is, amelyeknél szintén rákkeltő káros anyagok kerülhetnek a tüdőbe.A veszélyes munkakörökben dolgozók munkavédelméről jogszabályok rendelkeznek: ezek meghatározzák a munkáltatók kötelezettségeit (műszaki, technológiai, egyéni védelmi, munkaszervezési, a veszélyes anyag kibocsátás alakulásának nyomon követésére, kockázatértékelésre, adatrögzítésre stb. vonatkozóan) és rendelkeznek a munkavállalók tájékoztatására és oktatására vonatkozó kötelezettségekről.

Megsokszorozódó rizikó

A tüdőrák veszélyét a sokszorosára növeli, ha többféle forrásból is találkozik valaki a veszélyes anyagokkal. Így például a dohányzás minden egyéb rákkeltő anyag hatását jelentősen fokozza. Az azbeszt esetében kimutatták, hogy a belégzése kb. hatszorosára növeli a tüdődaganatok gyakoriságát, a dohányzás esetén ugyanez az érték tizenkétszeres, azonban ha együtt van jelen az azbeszt expozíció és a dohányzás, az együttesen mintegy hatvanszorosára növeli a tüdőrák gyakoriságát. Jó tudni azt is, hogy a tüdő nem daganatos jellegű, idült betegségei és a tartós vitaminhiányos állapot is fokozzák a tüdőrák rizikóját, különösen más veszélyfaktorokkal összeadódva.

Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes
tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

31364

Orvos válaszol
Aktuális
Csicseriborsó-levesCsicseriborsó

Csicseriborsó-levesKülönleges finomság, melyet az egész család szívesen fogyaszt

Aranyér és a sportSport

Aranyér és a sportMozogjon a keringéséért!

Van megoldás?Striák

Van megoldás? Mik azok a striák, és mit lehet tenni ellenük?

Természetes bőrápolókBőrápolás

Természetes bőrápolókA 8 legnépszerűbb szépítő növény

A zsíros korpaKorpásodás

A zsíros korpaEgy alattomos fertőzés eredménye

TSH-szintPajzsmirigy

TSH-szintMekkora az ideális érték?

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiFogamzásgátló

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiOlykor felborul a ciklus és rendszertelenül jelentkezik a vérzés

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +25 °C
Minimum:
+5, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a Dunántúlon borongós, máshol változóan felhős időre van kilátás, naposabb tájak délkeleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag