A kórházak fele nem felel meg az emlőrákműtétekre vonatkozó szakmai ajánlásnak

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Budapest, 2007. szeptember 28. (MTI) - A kórházak több mint fele nem felel meg az emlőrák-műtétekre vonatkozó szakmai protokollnak - derült ki az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) most elkészült felméréséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a problémát megnyugtatóan az egészségbiztosítási rendszer átalakítása fogja rendezni.
Tavaly az ország 103 egészségügyi intézményében 8.063, a biztosító által finanszírozott emlőműtétet végeztek az orvosok. A felmérés szerint a vizsgált kórházak, klinikák közül mindössze 41 intézmény felel meg a Sebészeti Szakmai Kollégium által készített protokollnak - olvasható a felügyelet közleményében.
Vagyis ezeken a helyeken 2006-ban több mint 70 műtétet végeztek, 62 kórházban azonban az operációk száma nem érte el a 70-et, 46 intézményben pedig 35-nél kevesebb beavatkozás volt. Az elemzők Nógrád megyében például nem találtak olyan kórházat, ahol a protokollnak megfelelően az éves 70-100-as nagyságrendet elérte volna a beavatkozások száma. (A kimutatás finanszírozási adatok alapján készült, így az esetszámot illetően kisebb eltérések előfordulhatnak; nagyságrendi eltérés azonban nem valószínűsíthető.)
Az EBF közleménye szerint a felügyelet elemzői 103 olyan egészségügyi intézményt vizsgáltak, ahol a társadalombiztosítási ellátás keretében tavaly legalább egy beavatkozást végeztek, és ezt az OEP visszaigazolta.
A Sebészeti Szakmai Kollégium által készített szakmai protokoll szerint ideális esetben azokban a kórházakban kellene csak daganatos emlőműtéteket végezni, ahol az operációk száma éves szinten eléri a 70-100-as nagyságrendet. A javaslat mögött az a feltételezés áll, hogy ilyen nagyságrendű beavatkozás esetén biztosítható megfelelő tapasztalat és gyakorlat - olvasható az EBF közleményében.
Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente hatezer-hétezer új emlőrákos beteget fedeznek fel. A betegség az 50-60 éves kor közötti nőknél fordul elő legnagyobb gyakorisággal, ám a 40 év alatti nőknél is számos esetben diagnosztizálnak emlőtumort - ismerteti a közlemény.
Az Egészségügyi Minisztérium pénteki közleménye szerint a jelenségre a szaktárca az elmúlt egy évben több alkalommal is próbálta már mind a szakmai körök, mind a közvélemény figyelmét felhívni. A kórházak struktúraátalakítása, a betegellátás központosítása is azt a célt szolgálta, hogy a szükséges tárgyi és személyi feltételekkel és a megfelelő gyakorlattal rendelkező intézmények végezzék a beavatkozásokat.
Hangsúlyozták: a problémát megnyugtatóan az egészségbiztosítási rendszer átalakítása fogja rendezni.
A biztosítható legjobb minőség érdekében ugyanis a pénztárak nyilvánvalóan nem fognak olyan intézményekkel szerződni, amelyeknél a szükséges szakmai tapasztalat és rutin nem áll rendelkezésre: ez ugyanis növelné a vállalt kockázatot, és kétségessé tenné a beteg megelégedettségét - olvasható a tárca közleményében.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag