A HPV a szájban is rákot okoz, de most elcsíphetik

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Azoknál a betegeknél, akiket szájüregi vagy garatrákkal kezeltek, megtalálták a HPV-fertőzést jelző antitesteket, ami arra utal, hogy legalább egyfajta antitest hasznos lehet a megismétlődő rák növekvő kockázatának kimutatásában - állítják a Johns Hopkins egyetem rákmegelőzésen dolgozó tudósai.

A szinte kizárólag szexuális úton terjedő HPV-fertőzések a felelősek a legutóbbi időben emelkedő szájüregi- és garatrák esetekért az Egyesült Államokban: Ezeknek a megbetegedéseknek legalább a 80 százalékában ugyanis tetten érhető a HPV az amerikai országos rákintézet szerint.
Összességében jobbak a túlélési esélyeik azoknak a betegeknek, akiknél a torokban, a nyelven és a mandulákon kialakult tumorok HPV-pozitívnak bizonyultak, mint a hasonló, de nem a HPV által okozott daganatok esetében. A vizsgálatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az esetek több mint 25 százalékában a HPV-pozitív daganatok kiújulnak, rendszerint a kezelés utáni első két évben.

Ajakráktól a nyelvrákig: mit kell tudni a szájüregi daganatokról?

Magyarországon évente mintegy 3 ezer embernél fedeznek fel szájüregi rákot, a daganat következtében csaknem 1700 beteg hal meg minden évben. Kattintson!

"Jelenleg nincs megbízható teszt a kiújulás korai kimutatására, ezért reméljük, hogy találunk egy biológiai marker, amely segíthet azonosítani a leginkább veszélyeztetetteket" - mondta Carole Fakhry, a Johns Hopkins Kimmel Rákkutató Központ docense.

Az új tanulmányban, Fakhry és kollégái figyelmüket azokra az antitestekre, azaz immunrendszeri fehérjékre összpontosítják, amelyeket a szervezet azért termel, hogy harcoljon a HPV-hez köthető rákfehérjékkel. Egy ilyen antitest, az úgynevezett E6, szorosan kapcsolódik a HPV-pozitív szájüregi és garatrák kialakulásához.

Az E6 ellenanyag szintjének esnie kell, ha a beteg kezelést kapott a rák ellen. Fakhry és kollégái szerint ezért indokolt feltételezni, hogy az E6 szintjének növekedése a kezelést követő időszakban a rák kiújulásának növekvő kockázatát jelezheti.

Kutatják a HPV-fertőzés és a szájüregi daganatok közötti összefüggést

Kutatják a HPV-fertőzés és a szájüregi daganatok közötti összefüggést

Fakhry szerint a tanulmány ígéretes kezdetet jelent ahhoz, hogy megtalálják a módját a leginkább veszélyeztetett betegek kiszűrésének egy vérvizsgálat révén. Ahhoz azonban még sokkal több adatra van szükségük, hogy megerősítsék az E6 biomarkerként való hasznosságát. Az egyik legjobb módja ennek egy olyan kutatás lenne, amely az antitestet egy nagy betegcsoportban vizsgálná, s a terápia előre meghatározott pontjain vizsgálnák az E6 szintet.

Jelenleg a HPV antitesteket nem mérik rutinszerűen, ezért nehéz megbecsülni egy ilyen eljárás költségét, és még elég sok időre van szükség, hogy készíthessenek egy ilyen "arany standard" tesztet - állapította meg a kutatásvezető. Szerinte ez a vizsgálat azért is hasznos lenne, mert könnyebben tudnák meghatározni, hogy az egyes betegeknek milyen utókezelések kellenek, illetve mikor válnak szükségessé a képalkotó vagy klinikai vizsgálatok a rák lehetséges visszatérésének azonosítására.

Forrás: Johns Hopkins Medicine
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Egri Gábor
proktológus, sebész, mellkassebész
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30061

További proktológus magánrendelésekért kattintson!

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag