A genetikai lehet az oka a nemdohányzók tüdőrákjának

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Több száz ember DNS-kódjának elemzése révén megmagyarázható, miért lehet szokatlan módon néhány nemdohányzó is kitéve a tüdőrák kockázatának.

A tüdőrákkal kapcsolatban az az elterjedt vélekedés, hogy kizárólag azokat érinti, akik dohányoznak, illetve dohányoztak. Valójában azonban a tüdőrákos betegek 10 százaléka "nemdohányzó", vagyis olyan ember, aki egyetlen szál cigarettát sem szívott el életében, vagy egész életében legfeljebb 100 szálat szívott el. Ez az arány Ázsiában még magasabb, ahol a tüdőrákos betegek 30-40 százaléka nemdohányzó. Világszerte a nemdohányzó áldozatok közel kétharmada nő.

Tüdőrák

Tüdőrák

A nemdohányzókra leselkedő kockázat vizsgálatát meglehetősen elhanyagolják a rákkutatás területén, ahol a kutatók sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a lényegesebb nagyobb számú tüdőrákos dohányosoknak.

A rochesteri Mayo Klinika orvostudományi egyetemén dolgozó genetikusok Ping Yang vezetésével a 754 nemdohányzó, tüdőrákos, illetve egészséges alany részvételével végzett vizsgálat során két sokatmondó genetikai variánst mutattak ki a 13-as kromoszómán. A tanulmány szerint e variánsok megléte közel 60 százalékkal növeli a tüdőrák kockázatát. A variánsok a jelek szerint visszaszorítják a GPC5 fehérje szintjét, amely a sejtosztódásban játszik szerepet.

További kutatásokra lesz szükség az eredmények megerősítéséhez és ahhoz, hogy kiderítsék, miért alakul ki tüdőrák a nemdohányzókban. Az egyik elmélet szerint a genetikai fogékonysággal rendelkező emberekben valamilyen közös, egyelőre azonosítatlan kiváltó esemény hatására fejlődhet kis a tüdőrák. A valószínűsíthető triggerek közé tartozik a passzív dohányzás, a környezetszennyező anyagok, az arzén és a humán papillomavírus.

A tanulmány a The Lancet Oncology online kiadásában olvasható.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag