A félelem, a stressz előmozdítja a daganat kiújulását, az áttéteket

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A Tel Aviv Egyetem pszichológia tanszékének professzora kutatócsoportjával arra a felfedezésre jutott, hogy ha sikerül a félelmet és a lelki stresszt kiküszöbölni a műtét során a rákbetegeknél, akkor sokkal, kétszer-háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy ne újuljon ki a daganat, ne keletkezzenek áttétek és a beteg meggyógyuljon.
A professzor, Shamgar Ben-Eliyahu egy meglehetősen új, alig több, mint egy évtizedes határterületi tudomány: a pszichoneuroimmunológia művelője. Az új tudományág, mint neve is mutatja, a lelki folyamatok, az idegrendszer és az immunrendszer egymásrahatását vizsgálja az emberi szervezetben. Művelőinek száma összesen mintegy kétszázra tehető világviszonylatban.
"A műtéttel járó pszichikai stresszt nem veszik tekintetbe az orvoskollégák. Már a legelső vizsgálataink is kimutatták, hogy a félelem semmivel sem kisebb jelentőségű az immunrendszer teljesítőképességének csökkentésében, mint a testszövetek sérülése" - mondja a professzor.
Ezidáig az volt az általános felfogás, hogy az immunrendszer gyengülését a szövetek sérülése és a testnek erre adott stresszreakciója okozza. A legyengült immunrendszer pedig az egyik legfontosabb oka annak, ha az operáció után áttétek keletkeznek.
"Nem több, mint egy hét áll rendelkezésére az immunrendszernek az operáció után ahhoz, hogy teljes erejét bevetve elpusztítsa a tumor apró maradványait, amelyek szétszóródtak a szervezetben"- magyarázza a professzor.
De a műtét előtt és alatt keletkező stresszhormonok az operáció fizikai stresszhatását fölerősítve, letaglózó hatást mérnek az immunrendszer teljesítőképességére.
Ezeket a stresszhormonokat akarja blokkolni a professzor, már ma is létező gyógyszerek segítségével.
Korábbi kísérleteivel - állatokon - igazolta, hogy ha a stresszhormonokat gátolják, akkor a daganat-áttétek száma csökken, a most folyó kísérletei pedig azt mutatják, hogy a túlélési arány az állatoknál kétszeresére, háromszorosára nő.
A professzor elképzelése szerint már egy-két nappal a műtét előtt el kellene kezdeni gyógyszerekkel a pszichikai stressz gátlását az immunrendszer stimulálásával együtt, és folytatni a műtét alatt és után. Ezzel jó esélyei lennének az immunrendszernek arra, hogy a tumor eltávolítása után a rákos szövetmaradványokat megsemmisítse, mielőtt azok újra megtelepednének valahol. (EurekAlert)
fuggetlen.hu
(2008.02.28. 10:24)

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag