A D-vitamin jelzi a prosztatarákot

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy egyszerű vitaminvizsgálat is sokat jelenthet a férfiak egészséges szempontjából. A Northwestern University kutatói ugyanis megállapították, hogy azoknál a férfiaknál, akiknek alacsony a D-vitamin szintjük, nagyobb esély mutatkozik az agresszív prosztatarák kialakulására.

Egy egyszerű vitaminszint-ellenőrzés sok információval szolgálhat az orvosoknak, hogy a műtétre váró férfiaknál mennyire lehet életveszélyes a betegség a Journal of Clinical Oncology folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint. Így választhatnak a daganat eltávolítása helyett például aktív megfigyelést, amelynek során folyamatosan nyomon követik a betegséget.

"A D-vitaminhiány egyfajta biomarker lehet, amely előre jelzi az agresszív prosztatarákot" - mondta Dr. Adam Murphy, urológus professzor. "A sötét bőrű, kevés D-vitamint fogyasztó, napra nem nagyon járó férfiakat érdemes ellenőrizni, ha magas a PSA (azaz a prosztata által termelt, a vérből kimutatható prosztata specifikus antigén) szintjük, vagy már esetleg a rák is kialakult náluk. Ez után megfelelő kezeléssel a vitaminszintjüket a szükséges mértékben meg lehet emelni" - tette hozzá.

A prosztatarák még egy ok, amiért fontos a D-vitamin pótlása

A prosztatarák még egy ok, amiért fontos a D-vitamin pótlása

Rengeteg tudományos hír, kutatás szól arról, hogy a D-vitamin-hiány akut probléma a magyar lakosság körében is. Miért érdemes pótolni, mit okoz a hiánya? Részletek!

Murphy szerint a D-vitamin nem csak a prosztatarák esetében működik biomarkerként, a csontok egészségéről és más agresszív megbetegedésről is tájékoztatást nyújt, ezért a férfiaknak érdemes megfelelő szinten tartaniuk.

A tanulmány során 190 chicagói férfi adatait vizsgálták meg, akik mind átestek prosztatektómián, azaz eltávolították prosztatájukat. Közülük 87 prosztatarákos volt, és milliliterenként 22,7 nanogramm volt a D-vitaminszintjük, míg a normál érték valahol 30 nanogramm/milliliter körül van.

Forrás: NewsMax
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag