A CML és GIST Betegek Egyesülete országos betegtalálkozót tartott

A CML (krónikus mieloid leukémia) és GIST (gasztrointesztinális strómális tumor) Betegek Egyesületének szervezésében 2010. november 27-én rendezték meg az érintettek minél szélesebb körű tájékoztatását célzó országos rendezvényt.

A CML (krónikus mieloid leukémia) és GIST (gasztrointesztinális strómális tumor) Betegek Egyesületének szervezésében 2010. november 27-én rendezték meg az érintettek minél szélesebb körű tájékoztatását célzó országos rendezvényt. Neves szakemberek mutatták be e két betegség legújabb kezelésének lehetőségeit, azokat a lelki tényezőket, amelyek jelentősen befolyásolják a beteg állapotát, és bejelentésre került az egyesület alcsoportjának "Lépj a fedélzetre!" megalakulása is.

Szirtes Ági színművésznő előadásában nagy sikert aratott Grecsó Krisztián kortárs író "Ahol a lélek lakik" című novellája, melyet érintett betegek történetei ihlettek.
A rendezvényen megjelent résztvevők nagy száma is bizonyítja mennyire szükség van ezekre az eseményekre, hiszen nem lehet elég új információt megtudni a gyógyulási folyamatról, a kezelésről és e két létfontosságú dolgot kísérő lelki tényezőről, állapotról - olvasható az eseményről kiadott sajtóközleményben.
Ezen a találkozón is elsődleges a terápiás lehetőségek ismertetése, illetve azoknak a készítményeknek a bemutatása volt, melyek tovább növelik a tünetmentesség idejét és biztosítják az életminőség szinten tartását abban az esetben is, amikor az az első vonalbeli terápia hatása megváltozik, vagy olyan mellékhatásai jelentkeznek, amelyek miatt a terápia felfüggesztése szükséges.
A folyamatos gyógyszerkutatások eredményeként egyre szélesedik azoknak a készítményeknek a köre, amelyek tovább növelik a krónikus mieloid leukémiában, illetve a gasztrointesztinális strómális tumorban érintettek kezelési lehetőségeit.

Az egyesület továbbra is aktív szerepet kíván vállalni a betegek tájékoztatásában, segítésében, és minél több betegtársat szeretne mozgósítani, ezért hozták létre a "Lépj a fedélzetre!" elnevezésű alcsoportot.
Az alcsoport alapítói - olyan betegek, akik nem az első vonalbeli terápiát használják -, saját példájuk bemutatásával szeretnék mindenkiben erősíteni, hogy a megfelelő tájékozottság mennyire fontos különösen akkor, amikor egy nem várt esemény, új probléma adódik.
Dr. Hegedűs Péter az egyesület elnöke hangsúlyozta: "elengedhetetlen számunkra, hogy egy kicsit a magunk orvosává is váljunk, hogy jobban figyeljünk magunkra és társainkra, még akkor is, amikor jól vagyunk, amikor minden rendben velünk!"

A betegszervezet a jövőben még inkább törekszik arra, hogy minél szélesebb körben tudja tájékoztató anyagait eljuttatni az érintettek részére, nemcsak az egyesületi tagoknak, hanem a hematológiai központokon keresztül a betegtársaknak is. Sajnos még mindig sokan vannak, akik "csöndes magányba" burkolózva, egyedül vívják harcukat betegségükkel.

Az egyesület folytatja a regionális orvos-beteg találkozók szervezését, illetve ismét összeállítanak egy tájékoztató/információs csomagot is, melyet az újonnan diagnosztizált betegeknek szeretnének eljuttatni.

A Bristol Myers Squibb támogatásával, kezdeményezésével indul útjára a betegek jobb tájékoztatásáért a CML Akedémia elnevezésű programsorozat, mely a betegek igénye, érdeklődése alapján állítja össze rendezvényeinek témáit, előadásait.
Egy különleges előadásnak is a részesei lehettek a megjelent vendégek, nagyközönség előtt, itt mutatták be először Szirtes Ági előadásában Grecsó Krisztián, "Ahol a lélek lakik" című novelláját. A novellát olyan betegek történetei ihlették, akik különösen nehéz küzdelmet vívtak egészségükért, állapotuk stabilizálásáért. Természetesen az egyesület honlapján és kiadványaiban is publikálják ezt a prózai művet, így azok is megismerhetik majd, akik nem tudtak most elmenni a rendezvényre.

Sok kérdést kapott Tari Annamária pszichológus szakértő is. Előadásában a novella példáit is alapul véve bemutatta, hogy milyen reakciók, változások, hangulatok jellemzik jellemezhetik mindazokat, akik daganatos betegségben érintettek. Bárkivel előfordulhat, hogy segítségre szorul, akár fizikai, akár lelki értelemben, de mindig van hova fordulni, legyen az a család, betegtárs, szakember. A gyógyulás, az életminőség magtartása a megfelelő pszichés állapot, hozzáállás nélkül sokkal nehezebb, hosszabb lehet.
A rendezvény a BristolMyers Sqiubb támogatásával valósult meg.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, főleg az ország északkeleti felén várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag