A betegségek túl komplexek ahhoz, hogy ma megértsük a rendszerüket

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A Georgetown Egyetem Orvosi Központjának kutatói - a rendszer-medicína vagyis rendszer-orvostudomány alkalmazásával - áttanulmányozták a rákkal kapcsolatban eddig megjelent tudományos anyagokat, és megállapították,
hogy ezek az érzékeny kutatási technológiák, amelyeket ma használnak a tudósok (mint a genetikai vizsgálati módszerek), rá kell, hogy döbbentsék őket: a természet bonyolultabb, mint gondolták.
Amikor egy kutató nem tudja felbecsülni, mennyire bonyolultak az adatok, amiket a modern technológia létrehozott a számára, akkor hajlamos leegyszerűsített következtetéseket levonni - mondja kutatócsoport.
Betekinthetünk a természet komplexitásába, de nem tudjuk a biológiai összefüggéseket, amelyek a rák kifejlődéséhez vezethetnek.
Valószínűleg ott vannak a kérdéseinkre a válaszok valahol az adathalmazban, de nem tudni, hogy a rendelkezésünkre álló bonyolult technológiával megkaphatók-e a válaszok, és honnan fogjuk tudni, hogy melyik a helyes válasz - mondja a kutatásvezető onkológus és biofizikus professzor.
A rendszer-medicinától (rendszer-orvostudománytól) azt várja az orvostudomány, hogy elemezze a bonyolult eszközökkel kapott adatokat, megértse a tulajdonságaikat és a bennük rejlő törvényszerűségeket. Vagyis a sokdimenziós molekuláris információkból kinyerje a megfelelő kezelési módszert.
"De egy tumornak egyetlen szeletében is aktív molekulák ezrei vannak. Számtalan dolog történik egyszerre a tumorban.
Egyes sejtek elhalnak, mások nem, egyesek növekednek, egyesek szóródnak, mások nyugalomban vannak, és ez mind egyidejűleg megy végbe, és valamennyi különböző gének koordinációját igényli. Meg kell tudnunk, melyik génhez melyik funkció tartozik - akkor néhány dolgot megérthetünk, de még nem tartunk itt" - mondja a professzor.
"Bár ott még nem tartunk, hogy megértsük a folyamatot, megjelentek tanulmányok, amelyek kapcsolatba hoztak génekkel, fehérjékkel bizonyos rák-fajtákat, azok kialakulását, kezelését - az eredmény gyakran statisztikailag érvényesnek bizonyult. De ebből még nem következik, hogy igaz is vagy hogy ez a valódi megoldás, lehet, hogy csak igazoltuk a saját elvárásunkat. Ez az egyik nagy probléma ma a rákkutatásban."
"A másik: a már említett sokdimenziósság: nagyon bonyolult lesz a statisztikai modell a rengeteg méréstől. A kutató sokszor azt sem tudja, mit az, amit nem tud. Nincs elég tudásunk ahhoz, hogy megítéljük, helyesen válaszoltunk-e meg valamit, vagy sem." (Georgetown University)
fuggetlen.hu
(2007.12.29. 11:19)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, de délkelet felől elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag