A betegségek túl komplexek ahhoz, hogy ma megértsük a rendszerüket

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Magyar Orvosi Kamara

A Georgetown Egyetem Orvosi Központjának kutatói - a rendszer-medicína vagyis rendszer-orvostudomány alkalmazásával - áttanulmányozták a rákkal kapcsolatban eddig megjelent tudományos anyagokat, és megállapították,
hogy ezek az érzékeny kutatási technológiák, amelyeket ma használnak a tudósok (mint a genetikai vizsgálati módszerek), rá kell, hogy döbbentsék őket: a természet bonyolultabb, mint gondolták.
Amikor egy kutató nem tudja felbecsülni, mennyire bonyolultak az adatok, amiket a modern technológia létrehozott a számára, akkor hajlamos leegyszerűsített következtetéseket levonni - mondja kutatócsoport.
Betekinthetünk a természet komplexitásába, de nem tudjuk a biológiai összefüggéseket, amelyek a rák kifejlődéséhez vezethetnek.
Valószínűleg ott vannak a kérdéseinkre a válaszok valahol az adathalmazban, de nem tudni, hogy a rendelkezésünkre álló bonyolult technológiával megkaphatók-e a válaszok, és honnan fogjuk tudni, hogy melyik a helyes válasz - mondja a kutatásvezető onkológus és biofizikus professzor.
A rendszer-medicinától (rendszer-orvostudománytól) azt várja az orvostudomány, hogy elemezze a bonyolult eszközökkel kapott adatokat, megértse a tulajdonságaikat és a bennük rejlő törvényszerűségeket. Vagyis a sokdimenziós molekuláris információkból kinyerje a megfelelő kezelési módszert.
"De egy tumornak egyetlen szeletében is aktív molekulák ezrei vannak. Számtalan dolog történik egyszerre a tumorban.
Egyes sejtek elhalnak, mások nem, egyesek növekednek, egyesek szóródnak, mások nyugalomban vannak, és ez mind egyidejűleg megy végbe, és valamennyi különböző gének koordinációját igényli. Meg kell tudnunk, melyik génhez melyik funkció tartozik - akkor néhány dolgot megérthetünk, de még nem tartunk itt" - mondja a professzor.
"Bár ott még nem tartunk, hogy megértsük a folyamatot, megjelentek tanulmányok, amelyek kapcsolatba hoztak génekkel, fehérjékkel bizonyos rák-fajtákat, azok kialakulását, kezelését - az eredmény gyakran statisztikailag érvényesnek bizonyult. De ebből még nem következik, hogy igaz is vagy hogy ez a valódi megoldás, lehet, hogy csak igazoltuk a saját elvárásunkat. Ez az egyik nagy probléma ma a rákkutatásban."
"A másik: a már említett sokdimenziósság: nagyon bonyolult lesz a statisztikai modell a rengeteg méréstől. A kutató sokszor azt sem tudja, mit az, amit nem tud. Nincs elég tudásunk ahhoz, hogy megítéljük, helyesen válaszoltunk-e meg valamit, vagy sem." (Georgetown University)
fuggetlen.hu
(2007.12.29. 11:19)

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag