2007-es adatok: a méhnyak-, gyomor- és májrák a leggyakoribb

Összesen mintegy 7,6 millió ember hal meg az idén világszerte a rák különböző típusaiban - közölte hétfőn az Amerikai Rákellenes Társaság. A dohányzással erősen összefüggő tüdőrák önmagában 975 ezer férfi és 376 ezer nő életének vet véget 2007-ben.

Az Amerikai Rákellenes Társaság az egészségügyi világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége adatait dolgozta fel. Becslésük szerint idén 12,3 millió emberben fejlődik ki tumor. Naponta húszezer ember hal meg rákban a világon. A fejlődő országokban a fertőző betegségek és a gyerekkori halálozás csökkenésével növekszik az átlagos életkor, ezzel együtt emelkedik a rákbetegek száma is - közölte Ahmedin Jemal, a társaság epidemiológusa.

Ugyanakkor a fejlett országokban is egyre több a tumoros beteg, amit összefüggésbe hoznak a dohányzással és a nem megfelelő étrenddel. Becslések szerint a fejlett országokban 5,4 millió a rákos megbetegedés idén, 2,9 millió halálesettel, a fejlődő országokban pedig 6,7 millió a megbetegedés és 4,7 millió az elhalálozás. Európában és Észak-Amerikában a rákos gyerekek 75 százalékának a túlélése eléri az öt évet, míg a közép-amerikai országokban a beteg gyerekeknek csak 48-62 százaléka éri el a hároméves túlélési arányt.

A fertőzésekkel összefüggésbe hozható ráktípusokat, mint a méhnyakrák, a gyomor- és májrák, gyakoribbaknak találták a fejlődő országokban. Összesen a rákos halálozások 15 százalékát tulajdonítják fertőzéseknek. A helicobacter pylori baktérium a gyomorrákban játszik szerepet, a humán papillomavírus egyes típusai méhnyakrákot okozhatnak, a hepatitis pedig májrákhoz vezethet.

A férfiak körében a prosztata-, a tüdő- és a vastagbélrák a leggyakoribb a fejlett országokban, és a tüdő-, a gyomor-, valamint a májrák a fejlődő országokban. A nők körében a tüdő, a mell és vastagbél rákja a legnagyobb arányú a fejlett országokban, míg a fejlődő országokban a mell-, a méhnyak- és a gyomorrák a legelterjedtebb. A nők között a mellrák szed legtöbb áldozatot, idén várhatóan 465 ezer nő hal meg szerte a világban ebben a típusú rákban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A Nyugat-Dunántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt délelőtt még csak kisebb körzetekben lehet felhős idő, csak délutántól várható felhőzet-növekedés. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon kicsivel 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra