Új eszköz a cukorbetegeknek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Kaliforniai kutatók új orvosinformatikai eszközt fejlesztettek ki, amely hat bemenő információ alapján képes segíteni a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, hogy előre jelezze a hipoglikémia kialakulásának kockázatát.

"A hipoglikémia jelenleg az egyik leggyakoribb mellékhatás a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél, és ha nem kezelik, rosszulléthez, szívrohamhoz és akár halálhoz is vezethet" - mondta Andrew Karter, a Kaiser Permanente kaliforniai egészségügyi szolgáltatócég kutatója. A hipoglikémia gyakran megelőzhető megfelelő klinikai figyelemmel, az új eszköz megalkotói szerint pedig segít ráterelni a figyelmet arra a betegre, akinek a leginkább szüksége van rá.

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. Bővebben az alábbi cikkünkben írtunk róla!

Az eszköz kifejlesztéséhez Karter és munkatársai létrehoztak egy osztályozási rendszert: ez olyan előrejelző adatokat használ, amelyeket a sürgősségi ellátók vagy a kórházak alkalmaznak. Ezt a döntési algoritmust bevitték egy szoftvereszközbe, alkalmazhatóságát pedig két független nagy mintán tesztelték. Egyrészt a Kaiser Permanente több mint 206 ezer észak-kaliforniai ügyfelén, akik cukorbetegségében szenvednek, illetve a Veteránok Egészségügyi Hivatalához tartozó 1,336 millió emberen és majd 15 ezer betegszövetkezeti csoport olyan tagjain, akik 2-es típusú cukorbetegséggel élnek.

Az egészségügynek is megtakarítást jelenthet

A kiterjedt tesztek alapján az eszköznek elég hat betegspecifikus változót használnia, hogy meghatározza a kockázatokat. Ezek a következők: a hipoglikémiával kapcsolatos sürgősségi ellátás vagy kórházi kezelés korábbi esetei; a megelőző 12 hónapban bármilyen okból bekövetkezett sürgősségi beavatkozások száma; inzulinhasználat; szulfonilurea használat; súlyos vagy végstádiumú vesebetegség megléte; illetve a 77 évnél fiatalabb életkor. A válaszok alapján a betegeket magas, közepes vagy alacsony kockázatúnak minősítették.

Az eszköz előre jelzi a hipoglikémia kialakulásának kockázatát
Előrejelzi a hipoglikémia kialakulásának kockázatát

"Ez az első alkalom, amikor van egy módszerünk, hogy azonosíthassuk a betegeket, akik a legnagyobb valószínűséggel kórházba kerülnek hipoglikémia miatt. A legígéretesebb pedig, hogy az elektronikus orvosi leletekből a rendszer képes azonosítani a veszélyeztetett beteget, majd hatékonyan beavatkozni, és remélhetőleg megelőzni a hipoglikémiás eseményt" - mondta Karter.

Ezen túlmenően az eszköz szélesebb körű alkalmazása költségmegtakarítást eredményezhet az egészségügyi rendszerben. A megelőzött hipoglikémiás esetek kórházi és sürgősségi kezelési költségeit fel lehetne használni olyan megelőzési program finanszírozására, amely magában foglalja ennek az eszköznek a használatát - állítja James Dudl, a Kaiser Permanente endokrinológiai kutatója.


A kutató rámutatott, hogy 2011-ben csak a Medicare társadalombiztosítási szolgáltató rendszer 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ügyfelei közül majd 28 ezret vettek fel kórházba hipoglikémia miatt. Ha minden esetet 17,564 dollárra becsülnénk, akkor közel 490 millió dollár potenciális megtakarítás keletkezne egyedül ebből a forrásból, a sürgősségi ellátások csökkenése pedig jelentősen többet tudna ehhez hozzáadni. Az első lépés a betegek azonosítása volna az új eszközzel.

Forrás: MedicalEconomics

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32730

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+8, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég további eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.