Az inzulinok típusai

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A cukorbaj kezelésének egyik legismertebb módszere az inzulin pótlása. Mivel azonban minden beteg egyéni anyagcserével rendelkezik, így különböző inzulin-típusok felelnek meg egy-egy szervezet számára.

Ha a megfelelő inzulin, megfelelő adagolásban kerül a szervezetbe, a szövődmények megelőzhetőek. Számos modern eszközzel pedig az egész folyamat fájdalommentes lehet.

Miben térnek el egymástól az inzulinok?

Az elmúlt évek során több, különböző, illetve kombinált inzulin-típusokat fejlesztettek a betegek számára, így lehetőség van az optimális kezelés kiválasztására. Míg régen naponta sokszor adagolandó, rövid hatású készítmény állt rendelkezésre, addig napjainkban akár 1-4 szúrás segítségével már könnyen biztosítható a megfelelő vércukorszint.


Az inzulinok hatástartamuk szerint térnek el egymástól: nem mindegy, hogy mikor kezdenek hatni, mennyi ideig hatnak és mikor érik el csúcspontjukat. Ennek ismerete nélkül nem lehet a megfelelő étrendet és életmódot kialakítani a cukorbeteg számára. Az inzulinkezelés éppen ezért senkinél sem egyforma, minden egyes diabéteszes betegnek eltérő inzulinkombinációra van szüksége.

Mire használjuk a különböző inzulinokat?

Az is fontos különbség, hogy mire használatosak. Az étkezésekkel jelentkezővércukorszintkompenzálására az úgynevezett bólus inzulinok alkalmasak, ide tartoznak a rövid (gyors hatású, reguláris) és az analóg (ultragyors hatású) inzulinok. Az alapanyagcsere fenntartására pedig az úgynevezett bazális inzulinok alkalmazhatóak. Mindazonáltal, a pumpás kezelések során a pumpa egyféle analóg inzulint adagol, mely biztosítja a bazális szükségletet is.

A gyorsabb hatáskezdetet és rövidebb hatástartamot nyújtó gyorshatású inzulint étkezés előtt kell beadni, így hatékonyan ellensúlyozza az emelkedő vércukorszintet - így alkalmas a nem kiegyensúlyozott életvitel mellett is rugalmas kezelést biztosítani.

Az inzulin beadásában az inzulin toll is segítségünkre lehet
Az inzulin beadásában az inzulintoll is segítségünkre lehet

Ezzel szemben a rövid hatású (étkezési, bolus) inzulint a táplálkozás előtt fél órával már a szervezetbe kell juttatni, általában 8 órán át hat. Használata megköveteli az étkezések pontos előtervezését, a beadandó inzulin mennyisége pedig függ az elfogyasztani kívánt szénhidrát mennyiségétől.

A közepes hatású hormonkészítmények hatásához 1-2 órát is várni kell, mivel az inzulin felszívódását lassító vagy késleltető anyagot is tartalmaznak, maximumát a beadástól számított 4-12 óra között éri el, és akár 24 óráig hat.

A hosszú hatású inzulinok egy óra után kezdik kifejteni tevékenységüket, lassú hatáskezdetük mellett állandó szinten tartva a vércukorszintet példáulalvásközben is. Bázis (basal) inzulinként használják őket.

Mi mindent kell tudni az inzulinról?

 Az előkevert (mix) inzulinok pedig a fentieket egyesítik a különböző igényeknek megfelelően, a rendkívül változatos keverési aránytól függően tér el hatáskezdetük és teljes hatóidejük.

Mindemellett megkülönböztetünk humán (az emberi szervezetben termelt inzulinnal megegyező) és az ezek hatástani problémáit kiküszöbölő analóg inzulinokat (melyek a humán inzulin módosított formái) is.

Hogyan adagoljuk?

Az inzulin adagolására több eszköz is rendelkezésre áll (inzulintollak, pumpa), alkalmazásuk attól függ, hogy milyen típusú inzulinkezelésben részesül a beteg, azaz melyik típusú inzulint kapja és milyen adagolással - ez pedig nagyban függ a beteg életmódjától és vércukorértékeitől.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32724

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +21 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban szerdán délelőtt keleten pár órára kisüthet a nap, másutt az erősen felhős égből eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.