5 tévhit a cukorbetegségről

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

diabétesz, vércukor, tévhitek, cukorbetegség, kettes típusú cukorbetegség

Még a nem cukorbetegek is el tudják képzelni, milyen lehet egy olyan betegséggel együtt élni, amely miatt folyamatosan figyelni kell fizikai állapotunkat. Mentálisan igen sokat követel az embertől, a krónikus betegségek között úgy tartják számon, hogy ez az egyik, ami a legnagyobb lélektani nyomást helyezi ránk.

Sokan mindezek mellett sem tudnak róla sokat, illetve tévhitek rabjai, ami mind az ő, mind pedig a körülöttük esetleg megforduló cukorbetegek életét bonyolíthatja. Ezeket a helyzeteket feloldandó válogattunk össze hét igen súlyos tévhitet az alábbiakban.

Tévhit: Az egyes és a kettes típusú cukorbetegség hasonlít egymásra

Hatalmas fiziológiai különbség van a kettő között. Az egyes típusú cukorbetegség gyakorlatilag azt jelenti, hogy testünk nem termel elég inzulint. Ez probléma, ugyanis a hasnyálmirigy által gyártott hormon hatására válik az elfogyasztott ételből a sejtjeinkbe kerülő, energiát szolgáltató glükóz. Az egyes típusú diabétesz autoimmun betegség, amely elpusztítja a szervezet inzulintermelő sejtjeit.

A cukorbetegség 5 meglepő tünete

Nem minden cukorbetegen észlelhetők a tipikus tünetek: a kiolthatatlan szomj, a folyamatos vécézés, a végtagok zsibbadása. Figyeljünk a következőkre is: lehet, hogy valami gond lehet a vércukrunkkal, ha ezeket észleljük.

Ezzel szemben a kettes típusú cukorbetegség akkor fejlődik ki, amikor a test nem tudja hatékonyan felhasználni a termelődő inzulint: gyakorlatilag ezt hívjuk inzulinrezisztenciának. Míg minden egyes típusú cukorbetegnek szüksége van az inzulininjekciókra, addig a kettes típusúaknak csak mintegy 30 százaléka igényel csak ilyen kezelést.

A kettes típusú cukorbetegséget ugyanis inzulin helyett lehet metformin-tablettával vagy hasonló olyan gyógyszerekkel kezelni, amelyek csökkentik a vér cukortartalmát és fokozzák a szervezet inzulinválaszát. A rendszeres testedzés és a lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása is javítja a kettes típusú cukorbeteg állapotát.

Tévhit: A cukorbetegek nem ehetnek szénhidrátot

Dehogynem ehetnek, csak ki kell számolniuk, hogy mennyit ehetnek. Sokan úgy vélik, hogy a cukorbetegség miatt rengeteg ételt már nem fogyaszthatnak - rosszul gondolják. Fogyaszthatnak, de mértékletesebben kell táplálkozniuk, ha ezek vannak a tányéron. Érdemes konzultálni egy dietetikussal, hogy miből és mennyit érdemes enniük, és hogy miből ehetnek néha többet, ha úgy érzik, hogy már nem bírják tovább szénhidráttartalmú étel vagy édesség nélkül. Érdemes rostgazdag szénhidrátokat is fogyasztani: ilyen például a lencse, a bab, a sütőtök vagy a burgonya.

A cukorbetegeknek is kell fogyasztaniuk szénhidrátot, mint a bab, borsó vagy lencse

A cukorbetegeknek is kell fogyasztaniuk szénhidrátot, mint a bab, borsó vagy lencse

Mivel ezek lassítják az emésztést, abban is segítenek, hogy stabilabban tudjuk tartani vércukorszintünket. Vannak olyanok, akik úgy vélik, hogy ha inzulint adnak be maguknak, bármit megehetnek utána. Mindennek hatására nagyobb vércukor-ingadozásokat lehet tapasztalni, az egyes szervekre pedig szokatlanul nagy terhelés kerül és a vércukor is leeshet - ez remegéssel, látászavarokkal, heves szívveréssel, zavarodottsággal jár.

Tévhit: Ha sok cukrot eszünk vagy kövérek vagyunk, cukorbetegek leszünk

A cukorbetegséget a szervezetbe bekerülő szénhidrát és cukor komplex anyagcseréjének jellegzetességei legalább annyira okozhatják, mint az, ha a családunkban már volt valaki diabéteszes, de a testsúlyunk is szerepet játszik benne. Tehát nem, a cukor önmagában nem tehet róla. Ami a testsúlyt illeti: igen, ezt kockázati tényezőnek tartjuk, de vannak olyan elhízott emberek, akik egyáltalán nem cukorbetegek és olyan nagyon vékony emberek is, akik viszont igen. A Harvard Medical School statisztikái szerint például a kettes típusú cukorbetegek 15 százaléka normális testsúlyú.

Tévhit: Tudhatjuk, ha cukorbetegek vagyunk, mert igen jellegzetes tünetei vannak

Számos olyan ember van a világon, aki cukorbeteg, és nem tud róla. Az ADA amerikai diabétesz-egylet becslései szerint 29,1 millió amerikai diabéteszes, közülük 8,1 millió sosem szembesült a diagnózissal. Ez azért van, mert sokan (nagyon sokan) meggyőzik magukat, hogy az észrevehetőbb tünetek nem zavaróak. Sokat járunk vécére? Az biztos csak húgyúti fertőzés. Kimerültség? Sokat dolgozunk, és még nem pihentük ki a múltkori náthát. Sokat segít ilyenkor, ha tényszerűen járunk el, és nem csak azokat a tüneteket emeljük ki, amikkel tudunk mit kezdeni.

Tévhit: A cukorbetegség nem súlyos betegség

De, az. Ugyan a diabétesz nem végez velünk, komplikációi nagyon könnyen megkeseríthetik az életünket. Szívroham, stroke, amputáció, vakság, vesebetegség - csupa olyan állapot, amit mindenképpen érdemes elkerülnünk.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag