Félmillió COPD-s beteg Magyarországon

Kövessen minket!

Európában minden 2. percben meghal egy ember krónikus obstruktív tüdőbetegsében, COPD-ben (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Magyarországon kb. félmillióra becsülik a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedőket, akik közül sokan nem is tudnak betegségükről, kevesebb, mint 20%-uk került diagnosztizálásra.
Világszerte csaknem 600 millió ember szenved COPD-ben, évente több ember halálát okozza, mint a tüdőrák és emlőrák együttesen - mondta Tolnay Edina a Pest megyei Tüdőgyógyintézet orvos igazgatója,
A COPD-t ma a 4-6 . vezető halálokként tartják számon a világon, és ez az egyetlen betegség, amelynek halálozási gyakorisága világszinten is növekszik. A WHO előrejelzése szerint - ha nem teszünk ellene semmit - a COPD 2020-ra már a harmadik leggyakoribb halálokká fog előrelépni a világon, csak a szívbetegségek és a stroke előzik meg. Hasonló a helyzet a betegség költségeinek vonatkozásában is, hiszen míg 1990-ben a 12. helyen szerepelt a COPD, addig 2020-ban várhatóan az 5. helyre kerül a költségek szempontjából is.
A COPD tünetei
A krónikus légúti szűkület betegsége gyakori kór, amely hosszú ideig alattomosan pusztítja a tüdőt, de panaszt többnyire csak akkor okoz, ha a légzési teljesítmény közel fele már elveszett! Leggyakrabban a tartós köhögés, köpetürítés és fulladás miatt keresi fel a beteg orvosát. További tünetek még a nehézlégzés, a kilégzéskor időnként sípoló hang, a fáradékonyság és a terhelhetőség csökkenése - hangzott el a GSK által szervezett sajtótájékoztatón Dr. Somfay Attilától, a SZTE tanszékvezetőjétől.
A COPD egyre gyakoribbá válik a nők körében, valamint a fejlődő országokban, a dohányzás terjedése, továbbá a megnövekedett üzemanyag kibocsátási szint miatt:
? Az európai felnőttek több mint 10%-ában mutatható ki a légúti áramlás akadályozottsága
? Az Egyesült Államokban a becslések szerint 11,2 millió felnőtt szenved COPD-ben
? Magyarországon pontos epidemiológiai adatok nincsenek, de a becsült betegszám 500 ezer főre tehető:
- a felnőtt lakosság 5%-a
- a 3-3 ,5 millió dohányos 15%-a szenved e betegségben.
- a COPD-sek 80 %-a dohányzik vagy dohányzott
A betegség életminőségre gyakorolt hatása
A COPD nagymértékben és károsan befolyásolja az életminőséget. A betegek akár kétharmadának nehézséget okoznak az egyszerű, hétköznapi tevékenységek, lépcsőn járáskor kifulladnak, gyakran szoronganak, helyzetüket kilátástalannak látják és depresszióba esnek.
"Szinte folyamatosan légszomjam volt, semmilyen házi-, vagy kerti munkát nem tudtam végezni...az állapotom drámaian romlott, de sajnos nem engedhetem meg magamnak, hogy ne dolgozzak." M. L. (45)
"Egyszerűen képtelen vagyok felkelni, annyira nehéz kikecmeregni az ágyból, felöltözni, sétálni, bármit is csinálni. Olyan, mintha az utolsó csepp energiádat is leszívták volna ... A családommal való kapcsolatom egyre csak romlott." L. J. (39)
Terápiás lehetőségek a betegség kezelésére
A COPD továbbra is egy aluldiagnosztizált és alulkezelt kórkép, azonban az új tudományos evidenciáknak köszönhetően a COPD megelőzhető és kezelhető betegség (GOLD* 2006). A COPD kockázatának csökkentésére, valamint a progressziójának lassítására korábban egyedüli módszernek a dohányzás abbahagyását tartották. A gyógyszeres terápiák hatékonyságára vonatkozóan kutatási eredmények nem álltak rendelkezésre, egészen a TORCH vizsgálatig.
TORCH vizsgálat - a reményteli jövő
A GlaxoSmithKline a világ vezető pulmonológiai cégeként sokat tesz a COPD elleni küzdelemért és a betegek számára igyekszik élhetőbb életet biztosítani, melyre a TORCH (TOwards a Revolution in COPD Health) klinikai vizsgálat is bizonyítékul szolgál.
A GSK által szponzorált vizsgálat 42 országban, több, mint 6100 beteg bevonásával 3 éven át vizsgálta a túlélés javításának lehetőségét COPD-ben. A klinikai vizsgálatban azt tanulmányozták, hogy gyógyszeres kezeléssel meghosszabbítható-e a COPD-s betegek élete.
A vizsgálat elsőként igazolta a gyógyszeres terápiáról, hogy az képes a COPD-s betegek túlélését javítani, és emellett szignifikáns mértékű javulást mutatott az életminőség terén is. A TORCH eredményei nagyon ígéretesek és új reményekkel szolgálnak a COPD-s betegek számára, és alapjaiban forradalmasíthatják a COPD kezelését.
A mindennapi valóság
Hazánkban a betegeknek nincs betegségtudata (a jellegzetes tüneteket a dohányzás szükségszerű velejárójaként élik meg) és éppen ezért nem fordulnak orvoshoz. A vizitdíj bevezetése óta csökken az orvos-beteg találkozások száma, és ennek megfelelően az orvoshoz fordult COPD-s betegek száma is, pedig a COPD egy krónikus betegség, amely folyamatos kezelést igényel. Annak érdekében, hogy ne kelljen vizitdíjat fizetni, a betegek sokszor spórolnak gyógyszereikkel, és nem tartják be az orvos előírásait. A gyógyszerek szedésének visszafogása viszont ronthat a betegek állapotán, ún. exacerbáció léphet fel, a beteg kórházba kerülhet, és ez súlyos terheket ró az egyénre és a társadalomra is.
- krasznai-
Webdoki
(2008.02.11. 10:07)
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a párásság fokozatosan mindenhol megszűnik, emellett tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag