Ártalmatlan bőrhibák: mikor mutassuk meg orvosnak?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Ártalmatlannak tűnő bőrhibák, azonban mégis jobb megismerni "természetüket", és ha szükséges, idejében orvoshoz fordulni.

A bőrünkön jó néhány olyan elváltozás lehet, melyek sem egészségügyi veszélyt, sem pedig esztétikai problémát nem jelentenek - általában. Pontosan mit kell tudni ezekről a bőrhibákról, és mikor érdemes orvossal is ellenőriztetni őket.

Anyajegyek

Jó tudni

Mikor kell az anyajegyet eltávolíttatni? Itt elolvashatja!

Az anyajegyek a legtöbbször barna vagy fekete foltok, melyek a testünkön bárhol megjelenhetnek, állhatnak egyedül vagy csoportosan. Megjelenhetnek születéskor, de a legtöbb embernél kisgyermekkorban kezdenek kialakulni és nagyjából az életünk első harminc évében bármikor felfedezhetünk magunkon újabbakat. Egy átlagos felnőttnek 10-40 anyajegye van. Az anyajegyek lassan, de folyamatosan változnak, például néhány árnyalattal sötétebbek vagy világosak lesznek, kiemelkednek a bőrből, de teljesen el is tűnhetnek.

Az anyajegyek többsége veszélytelen, de néhányból rosszindulatú melanóma alakulhat ki. Azok az anyajegyek igényelnek nagyobb figyelmet, melyek nagyon különböznek a többi anyajegyünktől, életünk későbbi szakaszában jelentek meg, vagy változást veszünk észre a színében, a méretében, az alakjában, vagy elmosódottá válnak a körvonalaik. Akkor is forduljunk orvoshoz, ha az anyajegy vérzik, váladékozik, viszket, megduzzad vagy fájdalmassá válik.

Az anyajegyeinket ellenőrizhetjük mi magunk, a párunk vagy egy tükör segítségével, de célszerűbb, ha bőrgyógyász nézi meg évente egyszer, különösen ajánlott ez azoknak, akiknek sok anyajegye van.

A szeplősök is ügyeljenek a napvédelemre

A szeplősök is ügyeljenek a napvédelemre


Vadhús

A vadhús egy kis kötőszövet-csomó, mely rövid "nyélen" keresztül kapcsolódik a bőrhöz. Általában a nyak, a mellkas, a hónalj, a mell vagy az ágyék környékén találhatóak meg. Nőknél, idősebb embereknél gyakoribb, és sokszor hízás után jelennek meg. Nem veszélyesek és nem fájdalmasak, de kellemetlenséget okozhatnak, ha olyan helyen vannak, ahol valami irritálhatja őket vagy beléjük akadhat. Ha nagyon zavaróak, bőrgyógyász több módszert is ajánlhat az eltávolításukra.

Szeplő

A szeplők apró barna foltok, általában az arcon, nyakon vagy mellkason találhatóak meg. Nagyon gyakoriak, különösen a fehér bőrű, világos vagy vörös hajú emberek körében. Semmilyen veszélyt nem jelentenek, sőt egyesek kifejezetten vonzónak találják őket! A szeplős emberek körében gyakoribb a bőrrák, ezért mindenképpen lényeges, hogy használjanak fényvédőt, ha napra mennek!

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Nagy Éva
bőrgyógyász-kozmetológus
Kérdezek tőle

Foglalj orvost!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag