Afta: kik vannak veszélyben?

Akik a leginkább hajlamosak az afta kialakulására
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

fertőzés, száj, afta, afta kezelése, afta tünetei

Az afta, vagyis a száj nyálkahártyáján lévő, fájdalmas, fekélyes hólyagocska bárkinél előfordulhat, nemre, életkorra való tekintet nélkül. Azonban vannak olyanok, akik hajlamosabbak az aftára, náluk gyakrabban is megjelenhet.

Az afta a száj nyálkahártyáján, az ínyen, a nyelven, a szájpadláson megjelenő apró, fehér színű fekélyes hólyagocska (vagy több hólyag), mely fájdalmas, égő érzéssel jár együtt. Az afta kialakulásának oka ismeretlen, több tényező is szerepet játszhat benne. Az afta bárkinél megjelenhet, tulajdonképpen az élet bármely szakaszában, de vannak olyan tényezők, melyek hajlamosabbá tehetnek az aftára. Lássuk ezeket!

Aftára hajlamosítanak a száj nyálkahártyájának sérülései, egy 2002-es kutatás szerint az összes aftás eset nagyjából egyharmadáért a sérülések a felelősek. A sérülést okozhatja valamilyen irritáció, kidörzsölődés, például egy törött vagy lyukas fogtól, rosszul beállított fogszabályozó eszköztől, nem megfelelő műfogsortól. A sérülés oka lehet például harapás, egy túl kemény étel, mely felsérti a nyálkahártyát, de a túl erőteljes, durva fogkefével történő fogmosás is.

A stressz, illetve a pszichés zavarok, például a szorongás is hozzájárulhatnak az afta kialakulásához. Akik nehezebb időszakot élnek át, azoknak legyengül az immunrendszere, ami pedig az afták könnyebb megjelenéséhez is hozzájárul.

Az afta nagyszerűen jelezheti, ha valamilyen tápanyagból hiányt szenved a szervezetünk. A szakemberek szerint a hólyagok megjelenése összefüggésben állhat a B1-, B2-, B6-, B12-, illetve a C-vitamin hiányával, valamint azzal, ha a szervezetünkben lecsökken a cink, a vas, a szelén vagy a kalcium szintje.

Önnél is gyakori, hívatlan vendég az afta?
Betegséglexikonunkból mindent megtudhat az afta tüneteiról, okairól, kezeléséről.
Kattintson!Az afta különböző ételallergiákra, vagy adalékanyagokra való érzékenységre is utalhat. A szakemberek szerint a leggyakrabban valamilyen gabonaféle, tejtermékek, savas gyümölcsök (narancs, ananász, paradicsom stb.), olajos magvak, ecet, tea, szénsavas üdítők vagy szójából készült termékek vannak olyan irritáló hatással a szervezetünkre, hogy az az afták megjelenésével reagál erre. Szintén problémát okozhat a fogkrémekben található mentol. Ha valakinél krónikussá válik az afta, vagyis ha évente több alkalommal is megjelennek nála a hólyagok, akkor érdemes étkezési naplót vezetni, ez ugyanis segíthet kideríteni, mely ételekre érzékenyebb a száj nyálkahártyája.

Az afta valamivel gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. Ez a különböző hormonok szintjével is összefüggéseben állhat: például az afta csak a menstruációs ciklus bizonyos napjain jön elő. Sok nő számol be arról, hogy a korábbi krónikus aftája a várandósság alatt teljesen elmúlt.

A szájban lévő aftát sok tényező okozhatja

A szájban lévő aftát sok tényező okozhatja


A genetikának is nagy szerepe lehet az aftára való hajlamban. Azoknál például, akiknek a családjában előfordult az afta, általában fiatalabb korban jelentkeznek először a hólyagok, és a tüneteik is intenzívebbek, mint azok, akiknek a családjában korábban nem volt ilyen betegség.

Bizonyos krónikus betegségek is hajlamosíthatnak az aftára, ezek közé tartozik például a HIV/AIDS, az autoimmun betegségek és a bélrendszer gyulladásos megbetegedései (például a Crohn-betegség).

Az afta legtöbbször semmilyen kezelést nem igényel, és néhány napon belül maguktól is elmúlnak a kellemetlen hólyagok, de amennyiben évente többször is visszatérnek a hólyagok, érdemes kideríteni, milyen ok húzódhat meg a betegség hátterében, és ezt az alapokot kezelni (pl. a fogaink rendbetételével, az étrendünk felülvizsgálatával stb.).

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Apostol Éva
bőr-nemigyógyász-kozmetológus szakorvos
Kérdezek tőle

Foglalj orvost!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag