A hajhullás nyomában

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A hajhullás normális jelenség, mégis egyre többeket izgat, nem veszítenek-e túl sok szőrszálat. A gócvizsgálatok sokszor eredménytelenül zárulnak. Mit lehet még tenni, ha valóban a hajhullás nyomára akarunk bukkanni? Okozhatja fogyókúra is?

Szőrözés?

A hajhullás okának kiderítésére a hajszálak vizsgálatát a bőrgyógyász eddig úgy végezte, hogy 100 szálat kitépett, majd mikroszkóp alatt egyenként megnézte a végüket. A növekedési (anagén) fázisban levő szőrszálak végei ugyanis sötét gyökerűek, jellegzetes szerkezetük megtartott. A nyugvó (telogén) fázisban lévő hajszál ennek pont ellentéte, nem mutat meghatározható szerkezetet, vége egészen világos. Sötét hajszínnél ez még szabad szemmel is látható.
A vizsgálat korántsem "szőrözés": a különböző növekedési fázisokban lévő hajszálak megoszlási arányából közvetlenül az okokra lehet következtetni.

Hajhullás-típusok

Telogén típusú hajhullásról értelemszerűen akkor beszélünk, hogyha a nyugvó fázisban lévő hajszálak vannak többségben a véletlenszerűen kihúzottak között. Ilyen állapot jellemző a fejbőrre műtétek után, amikor a szervezetnek regenerálódnia kell, és erőit a műtéti seb környékére összpontosítja. A telogén fázis dominál stressz, gyász időszakában, hosszan tartó lázas állapot idején, a szervezetben található gyulladás - sokszor májgyulladás - miatt, de bármily meglepő, a fogyókúra is okozhatja. Pontosabban ilyen esetben az egyoldalú táplálkozás a felelős. A hiányos táplálkozású időszak után 1-2 hónappal szokott elkezdeni hullani a haj. Ide tartozik a szülés után tapasztalt hajhullás is, ami néhány héttel a baba világrajövetele után keserítheti meg a kismama életét. Ez a hajhullás akkor szűnik meg, amikor helyreáll a növekedési fázisban lévő szálak aránya.Az anagén típusú hajhullás elsőre rejtélyesebb, hiszen itt annak ellenére veszít az ember hajából, hogy a szálak nagy része normális, növekszik. Ebben az esetben hormonális okokra gyanakodhatunk. Ezen a típuson belül androgén (férfias) hajhullással van dolgunk, ha főleg a fejtetőn ritkul meg a haj. Ilyenkor az anagén fázis rövidebb a normálisnál, mintha gyorsabban "vedlenénk". Hormonális eredetre kell gondolni akkor is, ha a hajhullás mellett vérzészavarok vagy pajzsmirigyproblémák is jelentkeznek.

Hogy ne tépje a haját!

A diagnosztikai célú hajtépés helyett ma már van egy kíméletesebb vizsgálati módszer is. A digitális dermatoszkóphoz - , mely nem más, mint egy nagyfelbontású, polarizált fénnyel működő minikamera - kapcsolódó TrichoScan program segítségével sokkal pontosabban és gyorsabban fel lehet mérni a hajas fejbőr állapotát. Az orvos először egy mintegy másfél négyzetcentiméternyi helyen nullás géppel teljesen eltávolítja a hajat. Általában nem jelent nehézséget a tarkótájon olyan területet találni, melyen a hiány teljesen észrevehetetlen marad. A növekedési fázisban lévő hagymákból a haj azonnal újra nőni kezd. Három nap múltán a páciens visszamegy a bőrgyógyászhoz, aki dermatoszkóppal felvételt készít a "tarvágás"-ról. A gép által készített, úgynevezett trichogram (tricho=szőrszál) százalékra pontosan megmondja, hogy a hajszálak hányad része van növekedési fázisban. Normálisan az anagén:telogén fázisú hajhagymák aránya 85:15.

A készülékkel más testtájakon is könnyen lehet vizsgálni a szőrszálakat. Érdekes, hogy a lábon az összes szőrnek csak 20%-a van ép növekedőben. Ennek a lézeres szőrtelenítéskor, epiláláskor lehet jelentősége. A kezeléseket ugyanis korai növekedési fázisban kell végezni, hogy eredményesek legyenek. Ezért van, hogy 5 egymást nyolchetente követő kezeléssel lehet elérni a láb teljes szőrtelenségét.
E kis kirándulás után térjünk vissza a hulló szőrzet problémájához és annak kezeléséhez.

Hajszálpontos diagnózis, megfelelő kezelés

Az egyik legjobban kezelhető gond az androgén hajhullás. A megoldások között az egyik a 2-5%-os - kisebb koncentrációban a férfiak, nagyobban a nők terápiája -minoxidil-oldatos kezelés. Hatása 4 hónap után várható. A hatás eléréséhez folyamatos kezelésre van szükség.
Külföldön a fitaszterid hatóanyagot is alkalmazzák. A hajszálak visszanövése csaknem bizonyos, de potenciazavarokat okozhat mellékhatásként. Jótékony hatású továbbá a cink, mely a tesztoszteron-dihidroszteron átalakulást gátló enzim működésében játszik szerepet. Cink hiányában ez a gátlóenzim nem működik, így a fokozott szőrnövekedést okozó tesztoszteron hormon továbbalakul az aktív formába.
Nőknél a férfias típusú kopaszodásnál ösztrogén tartalmú hajszesz is adható.
Általánosan jó hatással van a hajnövekedésre a fejbőr vérellátását pezsdítő hajszeszek és rendszeres masszázs alkalmazása. Újdonság a magyarországi gyógyszertárakban a kondroitin-szulfát tartalmú hajszesz. Erre az anyagra a hajszálak felépítéséhez van szüksége szervezetünknek.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

31934

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikumok

Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikus baktériumok nélkül nincs egészséges ember

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok lesz a felhő felettünk, csupán rövid időszakokra bukkanhat elő a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag