Mennyi időnk van hátra? Kérdezzük meg barátainkat!

Magunkat ismerjünk jobban, vagy a barátaink véleménye a megbízhatóbb a személyiségjegyeinket illetően? - Egy kutatásból most az derült ki, hogy a barátok még azt is jobban tudják, mennyi ideig élhetünk - számolt be a vizsgálatról a The Week magazin.

A kutatók régóta tudják, hogy a személyiségünk alapvető jegyei összefüggésben állnak azzal, hogy mennyire élünk egészségesen, illetve hogy mennyit élhetünk. Így ha valakinek elég megbízhatóan tudjuk a tulajdonságait, akkor következtetéseket vonhatunk le arra nézve, hogy az illető várhatóan mennyi ideig fog élni. Az erre irányuló pszichológiai kutatásoknak azonban van egy gyenge pontjuk: a személyiség tulajdonságait általában az adott személy megkérdezésével állítják fel.

Mégis van fény az alagút végén?

A világ eddigi legnagyobb, halálközeli és testen kívüli élményekkel foglalkozó tudományos kísérlete arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a tudatosság nem szűnik meg az agyműködés leállásával. Tudjon meg többet, kattintson!

Egy-egy ilyen kérdőív azonban nem ad kellően hiteles képet a személyiségről, ugyanis mindannyian elfogultak vagyunk magunkkal kapcsolatosan, sőt, a válaszaink még attól is függhetnek, hogy aznap milyen az idő, vagy hogy éppen hogy érezzük magunkat, melyik lábunkkal keltünk fel. Éppen ezért érdemes inkább a barátokat, közeli ismerősöket megkérdezni egy adott személy tulajdonságaival kapcsolatban.

Joshua Jackson és társai éppen egy ilyen vizsgálatot folytattak le; ennek eredményeiből az derült ki, hogy a barátok véleményei alapján készített személyiségleírás pontosabban jósolja meg az illető várható életkorát, mint az illetőnek a saját magáról adott jellemzése. A kutatásban egy az 1930-as évektől kezdődő, hosszú távú, amerikai vizsgálat adatait használták fel, és elemezték újra. Ebben a vizsgálatban 300 házaspár életútját követték, akik a 30-as években voltak fiatalok. A longitudinális vizsgálatban a résztvevők barátait és ismerőseit is kikérdezték a vizsgált személyekről, hogy pontosabb személyiségrajzot kapjanak róluk. Jacksonék tehát ezekkel az adatokkal, illetve a halálozásokra vonatkozó információkkal dolgoztak.

A barátok még azt is jobban tudják, mennyi ideig élhetünk

A barátok még azt is jobban tudják, mennyi ideig élhetünk


Az adatok elemzéséből pedig az derült ki, hogy a barátok által rajzolt személyiségkép pontosabban prediktálta, hogy az illető mennyi ideig fog élni. Akit lelkiismeretesebbnek és nyitottabbnak jellemeztek a barátok, az hosszabb ideig élt annál, akit átlagosnak tartottak ezekből a szempontokból. Egy kiemelkedően lelkiismeretes férfinak nagyjából 30 százalékkal kisebb a halálozási esélye, mint egy átlagosan lelkiismeretesnek. Egy érzelmileg stabilabb nőnek pedig körülbelül 15 százalékkal kisebb a halálozási valószínűsége, mint egy érzelmileg labilisabbnak.

A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy ebből a vizsgálatból nem érdemes egyelőre általánosítani, mivel a felhasznált adatok nem reprezentatívak, ráadásul igen régiek is. A 30-as évektől elkezdett longitudinális vizsgálat résztvevői akik már akkor sem reprezentálták az amerikai társadalmat, a 300 házaspár tagjai ugyanis túlnyomórészt középosztálybeli, jól iskolázott, fehér emberek voltak.
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten több órára kisüt a nap, nyugaton megnövekszik a felhőzet és kisebb havazás lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag