Környezetüket is megbetegítik a szívbajosok

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Szívbetegségben szenvedő személy ápolása az ápoló számára is súlyos kockázati tényező: közülük lényegesen többen lesznek maguk is szívbetegek. Az elgondolkoztató fölismerés egy egyesült államokbeli nagy nemzetközi orvoskongresszuson hangzott el.
A Cardiovascular Disease and Epidemiology témakörben tartotta meg előadását Lori Mosca, aki arról beszélt, hogy megvizsgáltak csaknem félezer családtagot, vagy olyan ápolót, ápolónőt, aki súlyos szívbetegségben szenvedő személyt igyekezett otthonában, folyamatosan, megfelelően ellátni.
A szív- és érrendszeri betegségek jól ismert kockázati tényezői között van a nagy pszichés terhelés, a stressz, ami az ilyenfajta munkával együtt jár és meglepetésre az a másik rizikófaktor, hogy ezek az ápolók szívvédelmi szempontból kedvezőtlen étkezést folytattak, egészségtelenül táplálkoztak.
A vizsgált személyeknek pontosan a fele nem a szívbeteg közvetlen családtagja volt, hanem ápolással foglalkozó hivatásos vagy alkalmi beteggondozó. Ezeknek 39 százaléka legtöbbször ezt a munkát végezte, 11 százalék csak időnként vállalt ilyen tevékenységet. Az ápolók 63 százaléka volt nő, általában ötven évesnél idősebbek voltak és nem magasan iskolázottak.
Mosca és munkatársai véletlenszerű kiválasztással kerestek olyan, szívbetegeket ápoló személyeket, akiknek egyik csoportja részletes tájékoztatást kapott a szívvédő étkezésről és ettől kezdve csak korlátozott mértékben fogyasztott telített zsírokat és koleszterint. A kutatók ezt azért tették, mert úgy látták: nemcsak a betegek igényelnek segítséget, hanem ápolóik is.
Hat héttel később az ápolószemélyzet a korábbi 53 százalékhoz képest már 79 százalékban felelt meg a szívbetegségek megelőzése szempontjából egészséges táplálkozásnak. Mosca hangsúlyozta, hogy a szívbetegek esetleges kórházba kerülésének idején igen fontos volna, hogy akkor az őket gondozó, ápoló családtagokat, nővéreket is megvizsgálják, segítsék abban, hogy a beteg hazatérése után maguk is egészségesebben tudják ellátni a beteget.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag