Két gyógyszernagyágyú a trombózis ellen

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A vizsgálatok arteriás thromboembólia és mélyvénás thrombózis indikációban folynak.
A Bristol-Myers Squibb (BMS) és a Pfizer fejlesztési és forgalmazási kooperációról állapodtak meg: egyesítik erőiket az apixaban (Xa-faktor-inhibitor, antikoaguláns-antithrombotikum) piacra juttatása és sikere érdekében. A BMS előlegként 250 millió USD-t fizet partnerének, ezt követően pedig, a fejlesztés ütemében, további körülbelül 750 millió USD-t.
Az apaxiban III. fázisú vizsgálatai jelenleg arteriás thromboembólia, II. fázisú vizsgálatai pedig akut szimptomatikus mélyvénás thrombózis indikációban folynak. A II. fázisú vizsgálatok során preventív hatóanyagként is alkalmazzák akut koronária-szindrómás betegek kardiovaszkulásris eseményeinek megelőzésére.
A közös vállalkozás terheinek nagyobbik részét egyébként a Pfizer viseli: az idei év kezdete óta a költségek 60 százalékát állja. A szer klinikai alkalmazásának és forgalmazásának stratégiáját közösen dolgozzák majd ki, a globális forgalmazás költségeit pedig annak idején megosztják egymás közt.
Mindez azzal egy időben került nyilvánosságra, hogy bejelentették: James Cornelius, a BMS nyolc hónapja ideiglenes megbízatással működő vezérigazgatója 2009 májusáig, a részvényesek évi közgyűléséig vállalja a poszt betöltését. Cornelius a korábbiakban nem volt hajlandó hosszabb távra elkötelezni magát, nemrég azonban egy telefonos tanácskozáson elárulta: "Az itt töltött idővel arányosan nőtt elkötelezettségem és önbizalmam".
Amennyiben a klinikai vizsgálatok sikeresnek bizonyulnak, a vállalatok 2009 második felében engedélyeztetési kérelmet nyújtanak be az Egyesült Államok regulációs hatóságához is, amelyben az apixaban thromboembólia-preventívumként való bejegyzéséért folyamodnak. 2010 elején ugyanezt a többi indikációval kapcsolatba is megteszik majd. Cornelius úgy véli, hogy "a Pfizer globális súlya és tapasztalata" a kardiovaszkuláris szerek fejlesztésében "maximalizálja majd az apixaban lehetséges előnyeit/hasznát a páciensek szempontjából".
A vezérigazgató előzőleg a Guidant elnöke volt, s tavaly e pozíciójában vezényelte le a cég eladását a Boston Scientificnek. Abból, hogy a BMS meg akarja tartani a menedzsert az apixaban-vállalkozás idejére, elemzők arra következtetnek, hogy a BMS a továbbiakban kevésbé ragaszkodik majd ahhoz, hogy önálló maradjon. (A Scrip megfogalmazása szerint: "csökken annak valószínűsége, hogy...") A Schweizerische Kreditanstalt elemzői úgy vélik, "az, hogy a BMS kutatási és fejlesztési költségeit valamint rövid távú kockázatát más céggel osztja meg, vonzó lehet egy potenciális felvásárló számára".
Cornelius ezzel ellentétben kijelentette, hogy ő a BMS-nek "független, önálló cég" jövőjét szánja. Maguk a svájci bank elemzői is megjegyezték egyébként, hogy "az apixaban-megállapodást a megfigyelők általában nemkívánatos eszközkihelyezésnek tartják, amely csökkenti majd mindazoknak a cég iránti érdeklődését, akik a BMS-t a szektor-konszolidáció potenciális célpontjának tekintik".
A BMS egyidejűleg egy másik fejlesztési és forgalmazási megállapodást is kötött a Pfizerrel: ez preklinikai stádiumban lévő potenciális anyagcserezavar-gyógyszerekre vonatkozik. A Pfizer vállalta a teljes kutatást valamint a fejlesztés korai szakaszát, amiért a BMS 50M USD-t előre kifizet.
A Scrip ugyanebben a cikkben, termékekre lebontva ismerteti a BMS 2007-es első negyedévi eredményeit is; csökkenésekért főként a generikus versenyt teszi felelőssé. Az idei év első három hónapja nem kedvezett a cég nemzetközi eladásainak: forgalma globálisan 7 százalékkal 3,5 milliárd, az USÁ-ban 6 százalékkal 1,9 milliárd USD-ra csökkent. 8 százalékkal, 807 millió USD-ra nőttek viszont ugyanebben az időszakban a vállalat kutatási és fejlesztési kiadásai: több liszensz-előleget fizetett ki, és fejlesztés végső fázisában lévő vegyületekkel kapcsolatban is támadtak kiadásai.
2007-05-21 09:56
Forrás: Scrip
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag