Infiltrátum a tüdőben: mire utal?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az úgynevezett infiltrátum gyakori megnevezés a mellkasröntgen-leleteken, a tüdő szövetállományának látható eltérése számos ok miatt kialakulhat.

A tüdőben lévő infiltrátumok a mellkasi röntgenfelvételeken figyelhetőek meg, és a szövetállomány olyan eltérését mutatják, amely sűrűbb szöveti képet, felszaporodott rajzolatot eredményez. Ezeken a területeken az infiltrátum jelezheti folyadék (ödéma), gyulladásos váladékok (fehérvérsejtek, fehérjék, idegen anyagok), vagy sejtek (rosszindulatú daganatok, vörösvérsejtek) felhalmozódását, amelyek mögött számos betegség húzódhat. Ezeket az anyagokat nem lehet pontosan elválasztani a tüdőszövettől, ezért is nevezik beszűrődésnek, infiltrációnak az állapotot. Súlyosságuktól függően ezek az infiltrátumok a tüdő kis területét érinthetik, amely kisebb tüneteket okozhat, vagy a teljes tüdőterületet, súlyos, akár életveszélyes állapotot okozva.

Az infiltrátum súlyosságától függenek egyes légzési tünetek: légszomj vagy száraz köhögés, de akár fibrózis is. Ilyenkor a léghólyagocskák és hajszálerek közötti krónikus gyulladás végül a kötőszövet felszaporodását eredményezi, jelentősen csökkentve ezzel a légző felületet. Mindazonáltal az esetek nagy részében az akut beszűrődések kitisztulnak a tüdőből. Az egyes tüdőbetegségek, mint például a szilikózis vagy az azbesztózis is gyakran okozzák a hörgők vagy a léghólyagocskák területén fehérvérsejtekből, ráksejtekből, genomokból, fehérjékből vagy vérből álló folyadékok felhalmozódását.

A tüdőben az infiltrátum ugyanakkor a leggyakoribb esetekben tüdőgyulladást jelez, de jellegzetes tünete a tbc-nek is. Tüdőgyulladás során a mellkasfelvételen egy vagy több rosszul határolt infiltrátum, míg vírus eredetű pneumoniákban néha a hörgő körüli tágabb tüdőerek rajzolatfokozódása látható. Atípusostüdőgyulladásesetén, amely leginkább diffúzan, az egész tüdő állományán jelentkezik, a mellkasröntgen-leleteken is ennek megfelelően látszik a gyulladásos infiltrátum.

Amennyiben a mellkasröntgen infiltrátumot mutat, de nincsenek jellegzetes tüdőgyulladásra utaló jelek, akkor CT-vel kell tovább folytatni a vizsgálatot, ezzel a módszerrel a további tüdőszöveti eltérések, az úgynevezett parenchyma változások még pontosabban feltérképezhetőek.

A tüdőben lévő infiltrátumok a mellkasi röntgenfelvételeken figyelhetők meg
A tüdőben lévő infiltrátumok a mellkasi röntgenfelvételeken figyelhetőek meg

Kopogtatás és tapintás 

Az infiltrátum jelenléte hagyományos módszerekkel is kimutatható. A mellkas fizikális vizsgálata során összehasonlító kopogtatást alkalmazva a tüdő úgynevezett tompulatát vizsgálja a szakorvos. Míg az egészséges tüdő felett a kopogtatási hang teljes, éles, nem dobos, addig a tömör, nem légtartó szervek (szív, máj, lép, izmok) kopogtatási hangja tompa, így ha a tüdőt vizsgálva tompult kopogtatási hang tapasztalható egy adott területen, akkor a légtartó tüdő helyén tömörebb anyag feltételezhető, azaz infiltrátum képződött a szervben.

Az infiltrátum jelenlétére a tüdő tapintásos vizsgálatával is fényt lehet deríteni: ahol a tüdő helyét tömörebb anyag foglalja el, ott a mellrezgés erősebb. Ebben az esetben azonban akár tüdőelégtelenségről (a tüdő kisebb-nagyobb részének légtelenségéről) is szó lehet. Ebben az esetben röntgen nem tisztázza a differenciáldiagnózist, ugyanis a légterek összeomlása vizuálisan szintén a tüdőszövet sűrűségét eredményezi, mivel a légtelenné váló tüdő összezsugorodik. Ez lehetetlenné teszi az infiltrátumok megkülönböztetését a tüdőelégtelenségtől: ilyenkor más tényezőket is figyelembe vesznek, többek között, hogy az infiltráció nem jár-e a tüdő jelentős térfogatvesztésével.

A masszív infiltrátum a léghólyagocskákon túl kitölti a hörgőket is, míg centrális infiltrátum esetén a tüdőkapu környékén van elváltozás. A léghólyagocskáknál megjelenő infiltrátumok általában bakteriális eredetűek, ezek egynemű fedettséget mutatnak. Az úgynevezett interstitialis infiltrátumok esetén főként vírusok, atípusos kórokozók állnak a háttérben, ilyenkor diffúz, foltos beszűrődések láthatóak a tüdőröntgenen. A bronchopneumónia, vagyis a hörgőkből továbbterjedő gócos tüdőgyulladás esetén kétoldali aprógócos, a periféria felé kifejezetté váló infiltrátumok láthatóak, amelyek gyakran bakteriális eredetűek. Másodlagosan tüdőgyulladást okozhat számos további betegség, mint például a daganat, az idegentest vagy immunbetegségek is.

A tüdőgyulladás nem egyféle betegség, és többnyire nem egyféle kórokozó okozza. Általában a kórokozó belégzésével kezdődik, de néha véráram útján vagy a tüdő környékéről közvetlenül átterjedő fertőzések okozzák. Tudjon meg többet, kattintson!


A mellkasi röntgenfelvételen található tüdőinfiltrátumok további betegséget jelezhetnek, ilyen például a már említett tuberkulózis, vagy a tüdőinfarktus és a nokardiózis. Ez utóbbi a Nocardia asteroides nevű baktérium által okozott fertőzés, amely általában a tüdőből kiindulva terjed át a bőrre és az agyállományra. További megbetegedések, amelyek a tüdőben szintén gyulladást és így infiltrátumok megjelenését okozzák: a Varicella-zoster vírus (VZV), a Cytomegalovírus (CMV), a Pneumocystis carinii (PCP) és a Mycoplasma pneumoniae baktérium által okozott fertőzés.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag