Ilyen tünetek esetén azonnal hívja a mentőket, mert az élete múlhat rajta!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egyik pillanatról a másikra kezdett el zsibbadni baloldalt a keze, karja, szája, lába, ujja Jáger Péter Pálnénak Budapesten a 7-es busz megállójában, munkából hazafelé menet.

Szélütés

Szélütés
Nem is volt képes felszállni az érkező buszra. Rendkívül megijedt, mégsem a mentőt hívta, hanem a férjét, aki elé jött a közelből. Azonnal a körzeti orvoshoz cipelte feleségét, és bár a rendelés még meg sem kezdődött, az orvos fogadta az 50 éves asszonyt. Bár csak pár perc telt el a tünetek megjelenése óta, az orvosnál már a szája is bénulni kezdett, és bal oldalt "lekonyult". A háziorvos tudta, hogy ez szélütés, mentőt hívott és máris a Péterfy Sándor utcai kórházba szállították a beteget, a neurológiára.
Pillanatok alatt a CT-be került, ahol kimutatták a vérrögöt. Aláírta, hogy kéri a vérrögoldó kezelést, és már el is kezdték az ellátást. "Nem is tudom, ki vette le rólam a kabátot, hogy kerültem a CT-be - olyan gyorsan történt minden!" - mesélte el a december 29-én történteket az asszony azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Magyar Stroke Társaság tartott arra figyelmeztetve, hogy a tüneteket mindenkinek ismernie kell, mert a kezelésnek 4,5 órán belül el kell kezdődnie ahhoz, hogy jó esély legyen a felépülésre.

"Az volt a szerencse, hogy utcán kapott el délután a szélütés, mert ha egyedül vagyok otthon, és úgy következik be ez, akkor biztos nem jutott volna eszembe, hogy segítséget, pláne hogy mentőt hívjak!" - tette hozzá az asszony, akit 5 hét elteltével épp most engednek ki a kórházból. Már képes bottal járni, és egyre kevésbé feltűnő, hogy az arcának két fele nem egyformán mozog. Ő szerencsés, fel fog épülni, most újra tanul lépcsőzni és már el tudja látni magát.

Hasznos címek
  A szélütés sikeres kezelésének legfontosabb tényezője a gyorsaság.
  Ha 4,5 órán belül, de még inkább 3 órán belül elkezdik a kezelést, akkor nem halnak el a szövetek és jó eséllyel rehabilitálható a beteg.
  Magyarországon évente 45-50 ezer embert ér szélütés, minden negyedik beteg 60 év alatti. Sőt, a betegek körülbelül 3 százaléka 30 évnél is fiatalabb!
  Ha a vérrög miatt megszűnik az agy egy részének a vérellátása, akkor a károk óriásiak, hiszen például összesen egy ujjbegynyi területen van a beszédközpont. Ezért kis sérülés is súlyos károsodást okoz. "Minden ellátás nélkül eltett percben milliónyi idegsejt pusztul el" - hívta fel a figyelmet dr. Csiba László, a Magyar Stroke Társaság elnöke.
  Ha az évi 50 ezer potenciális szélütéses beteg nem tudja, hogy azonnal szólni kell a mentőknek, ha a mentők nem jönnek azonnal (mert várniuk kell valamire vagy valakire), ha a kórházban nem kerül azonnal sorra a beteg, hanem várni kell a CT-vizsgálatra, ha a levett vért a laboratóriumban nem sürgősséggel vizsgálják, hanem besorolják a többi vizsgálati anyag közé, akkor még újabb sokmilliónyi idegsejt pusztul el.
  "Minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszem. Bárhol sérül a lánc, a beteg állapota rohamosan romlik" - hívták fel a figyelmet az úgynevezett "időablak" fontosságára a szakértők.

  A vérrögoldó kezelésnek 4,5 órán belül el kell kezdődnie, ám akár a szélütést követően 8 órán belül is van esély a hatékony kezelésre egy olyan műszerrel, amely szinte dugóhúzóként szedi ki a megkeményedett rögöt az agy ereiből. Csakhogy a műszer 3000 dollár, és az OEP nem támogatja a beszerzését, illetve az ezzel történő betegellátást. Pedig a szakma másfél éve benyújtotta a kérelmet a támogatásra, hiszen használatával a teljes élet, a normális életvitel adható vissza a stroke-on átesett betegnek. Így ezt a módszert csak néhány intézet engedheti meg magának az országban.
  Jelenleg az évi 50 ezer szélütéses magyar beteg 20 százaléka meghal 1 éven belül, és csupán 10 százalék vészeli át úgy a katasztrófát, hogy később visszatérhet a munkába.

  FONTOS!

  A szélütés tünetei:

  - Hirtelen gyengeség vagy a kar, lábszár illetve arc zsibbadása, többnyire csak az egyik oldalon.
  - Homályos látás gyors kialakulása az egyik vagy mindkét szemben.
  - Járási nehezítettség, szédülés, valamint egyensúly vagy koordinációs zavar.
  - Hirtelen zavarodottság vagy beszédzavar.
  - Hirtelen, súlyos fejfájás bármiféle ismert ok nélkül.

  Sajnos az 50 év alattiak közötti szélütéses halálozás Magyarországon háromszor-ötször gyakoribb, mint az európai átlag - mondta a HáziPatika.com kérdésére dr. Nagy Zoltán neurológus.

  A mentőszolgálat akkor tud hatékonyan segíteni, ha időben tudomást szerez az agyér-katasztrófáról, ha időben el tud jutni a helyszínre, ott elsősegélyt tud nyújtani és a legjobb ellátást biztosító intézetbe tudja juttatni a beteget.
  "Az a tapasztalatunk, hogy az utóbbi időben mintha bátrabban hívnák a mentőszolgálatot ilyen tünetek esetén. Ez jó!" - tette hozzá Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója, aki arra biztatja a lakosságot, hogy rosszullét esetén hívják fel a mentőszolgálatot, ahol képzett mentésirányító dönti el a szakmai protokollok alkalmazásával, hogy milyen sürgős a beteg ellátása.

  Kéky Kira
  Gyere és fuss az életmódváltókkal!
  Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

  Kérdezzen Ön is!

  Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

  32468

  Orvos válaszol
  Aktuális
  Munkahelyi stressz tesztStressz

  Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

  Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

  Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

  	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

  Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

  Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

  Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

  BokarándulásSérülések

  BokarándulásEzért kell komolyan venni!

  Humánmeteorológia

  Humanmeterológia szolgaltatója

  Fronthatás:
  Nincs front

  Maximum:
  +22, +27 °C
  Minimum:
  +8, +15 °C

  Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

  Egészséget befolyásoló hatások:
  közepes, erős

  Részletes adatok és előrejelzés

  Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

  Gyógyszerkereső

  GyógyszerHatóanyag