Helyreállíthatja a szívizom-szövetet az őssejt?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A Buffaloi Egyetem kutatói először mutatták be, hogy a felnőtt csontvelő őssejtjeit a simaizomba ültetve helyreállíthatják a szívizomzatot, így visszafordítható a szívelégtelenség.
 
Állatmodell segítségével a kutatók kimutatták, hogy ez a nem invazív eljárás kétszeresére növelte a myociták, vagyis szívizomsejtek számát, ugyanakkor csökkentette a szívizom szöveteinek sérülését 60 százalékát. A terápia jóvoltából javult a bal kamra, vagyis a szív első számú pumpáló üregének működése 40 százalékkal, továbbá akár 50 százalékkal is csökkent a fibrózis, vagyis a szívfal megvastagodása, mely korlátozza az összehúzódásokat.
"Ez a munka bemutat egy új, neminvazív őssejtterápiás eljárást a szívelégtelenségre, mely intramuszkuláris alapokon nyugszik" - mondta Techung Lee, biokémikus adjunktus, a tanulmány szerzője.
Ezek az őssejtek a csontvelőben találhatók, és egy sor sejtfajtává képesek differenciálódni. "Az őssejtek, vagy az általuk kibocsátott faktorok javították a kamra funkcióját, segítették a szívizomzat regenerálódását, csökkentették a sejtek elhalásának mértékét, összegyűjtötték a csontvelő őssejtjeit és a többszörös növekedési faktor gének szívizomban való megnyilvánulását is elősegítették" - mondta Lee. "Az eredmények rávilágítanak a beinjekciózott őssejtek és a befogadó sejtek egymásra gyakorolt hatására, mely a hibás szívizomzat kijavításában csúcsosodik ki."
A fejlesztésről készített jelentés az American Journal of Physiology - Heart Circulation Physiology online újságban jelent meg.

A szívbetegségben elhunytak száma jelentősen csökkent az elmúlt három évtizedben a jobb kezeléseknek köszönhetően. Emiatt most nagyon sokan élnek szívelégtelenséggel. Ezzel az előnnyel azonban csak egy ördögi kört hoztak létre: az egyetlen elérhető terápia a szívelégtelenség gyógyítására a szervátültetés, donort azonban igen nehéz találni.
A szívizom őssejtes terápiájának klinikai kísérletei sebészeti úton zajlottak: az őssejteket egyenesen a szívbe vagy a szívizomba juttatták: olyan invazív módszerrel, mely szövetkárosodást, ritmuszavart, meszesedést vagy a hajszálerek elzáródását okozhatta. "Mi a kutatásunk során sertésszív-modellt használtunk" - mondta Lee. "Felfedeztük, hogy a szívizomba juttatott őssejteknek csak 1-2 százaléka került a szívbe, és nem volt bizonyíték arra, hogy szívizommá differenciálódtak. Ráadásul a beteg szövet nem is igazán kedvező környezet a sejtnövekedés szempontjából. Emiatt, és mert a szívbetegek műtéti kockázati tényezője igen magas, annak láttuk értelmét, ha noninvazív módszerrel juttatjuk be a sejteket a megfelelő helyre. A speciális őssejtek egy fontos tulajdonsága a szövethelyreállító-képesség, melyet ki lehet használni a szívelégtelenség kezelésénél.

Lee megjegyezte, hogy az őssejtek által előállított többszörös trofikus faktorokról a szakirodalom azt állítja, hogy képesek csökkenteni a szövetkárosodást, meggátolni a fibrózist, segíteni az angiogenezist, stimulálni az őssejtek összegyűlését és osztódását, csökkenteni a gyulladásos folyamatokat, mely általában a legfőbb oka a keringési betegségeknek és a szívelégtelenségnek. "Mivel a simaizom-szövet a legelterjedtebb szövet a testben, és kibírja, ha többször nagy mennyiségű őssejtet fecskendeznek bele, gondoltuk, hogy megfelelő módszer lenne az őssejtek bejuttatására. Azt feltételeztük, hogy akkor is képes megmenteni a hibásan működő szívet, ha nem a szívizomzatba juttatjuk" - mondta Lee. "Ez a tanulmány igazolja a feltételezésünket. Kimutattuk, hogy az őssejteket, vagy trofikus faktorokat a simaizomba fecskendezve javítja a kamrai funkciókat, elősegíti a szívizom regenerálódását, csökkentette a sejtelhalást és más tényezőket, melyek szívelégtelenséghez vezethetnek. Ha klinikailag is igazolni lehet ezt a noninvazív eljárást, akkor új lendületet kaphat a szívelégtelenség őssejt-kezelésre."

Lee elmondása szerint a következő lépés az lesz, hogy genetikus és gyógyszerészeti úton serkentik az őssejtek aktivitását, hogy a megfelelő terápiás hatáshoz kevesebb sejt is elegendő legyen. "Ez a célunk. Csökkenthetné a költségeket, és szélesebb körben is elérhető lenne a betegek számára."
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag