Évente tizenhatezer szívinfarktus - kardiológusok kongresszusa Balatonfüreden

Kövessen minket!

Balatonfüred, 2007. május 9. (MTI) - Évente 15-16 ezer embert ér szívinfarktus, s a kórházba kerülő betegeknek a három-négy százaléka hal meg - mondta a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke szerdán Balatonfüreden, a társaság négynapos tudományos kongresszusának megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón.
Az infarktusok és a halálesetek száma az utóbbi években határozottan csökkenő tendenciát mutat - tette hozzá Zámolyi Károly professzor. Az elnök hangsúlyozta: az utóbbi 15 évben 40 százalékkal csökkent a szívinfarktusos halálesetek száma, ami szerinte annak a következménye, hogy a szív- és érrendszeri betegeket ma már sokkal korszerűbben és gyorsabban tudják ellátni.
Az elnök rámutatott: Magyarországon jelenleg 16 katéteres laboratórium van - ebből öt a fővárosban -, s az a cél, hogy 50 kilométeres körzetenként legyen egy katétercentrum, azaz legkésőbb másfél óra alatt az infarktusos beteg szívgyógyászati szakellátásban részesülhessen.
Zámolyi Károly felhívta a figyelmet arra is, hogy a bajt sokan megelőzhetnék egyszerű életmódváltással; napi 25-30 perces sétával, a testsúly 5-10 százalékos csökkentésével és a káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol) mellőzésével vagy legalább jelentős mérséklésével.
A társaság elnöke hangsúlyozta: az akut infarktusok ellátása is úgynevezett "volumenkorlát" alá esik, ami hátrányosan befolyásolja az évek óta tartó kedvező folyamatokat, az infarktusok és halálesetek számának csökkenését - mondta a professzor.
Hozzáfűzte: tavaly óta ezt még súlyosbították azzal, hogy a súlyszám 100 százalék feletti teljesítése esetén egyáltalán nem fizet az egészségbiztosító, míg korábban degresszív módon ugyan, de azért finanszírozott.
Több mint egy éve "bombázzuk" a minisztériumot, hogy legalább az infarktusos betegekre vonatkozóan oldja fel a volumenkorlátot - mondta a kardiológusok társaságának elnöke, megjegyezve, hogy Molnár Lajos, a korábbi egészségügyi miniszter határozott ígéretet tett még tavaly arra, hogy a kardiológia és az onkológia elsőbbséget fog élvezni a finanszírozásban.
Ennek egyelőre még a nyomait sem láttuk - jegyezte meg a kardiológusok társaságának elnöke, hangsúlyozva ugyanakkor azt is, hogy ennek ellenére "az infarktusos betegeket természetesen igyekszünk mindig ellátni, infarktusos betegeket nem küldünk el, nem tehetünk várólistára". Ugyanakkor a nem sürgősségi, de katéterezésre szoruló betegek sem várhatnak fél vagy egy évet, nem kerülhetnek hosszú várólistára a volumenkorlát miatt - tette hozzá Zámolyi Károly.
Zámolyi Károly elmondta: a füredi négynapos kongresszus tudományos előadásai döntően a katéteres (balonos) értágítással és stentbeültetéssel, továbbá a szívelégtelenség és a ritmuszavarok kezelésével foglalkoznak.
A balatonfüredi kongresszuson kétezer kardiológus vesz részt - köztük mintegy ötvenen külföldiek -, s a négy nap alatt hat szekcióban összesen 155 tudományos előadás hangzik majd el, s tartanak 18 tudományos szimpóziumot is.

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +15 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködök főleg északon, északkeleten tartósan megmaradnak, másutt fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag