Amikor a nagyok együttműködnek a kicsikkel

AZ IMI2 (Innovative Medicines Initiative) 2014-től 2020-ig terjedő programidőszakában összesen 3,3 milliárd euró összegű támogatás áll rendelkezésre az egészségügyi innováció és annak eredményeihez történő hozzáférés javítására.

A lehetőségek megismertetésére a Nemzeti Innovációs Hivatal valamint az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szervezésében ma megrendezik az IMI2 Magyarországi Információs Napot.
Az európai kontinens jelenleg olyan kihívásokkal szembesül, mint a lakosság elöregedése, a krónikus betegségek előfordulásának növekedése, demográfiai és epidemiológiai változások, elégtelen terápiahűség, az innovációt ösztönző környezet kialakítása vagy az egészségügyi ellátás szerkezetének változásai. Ráadásul miközben egyre nagyobb az igény új gyógyszerekre, a gyógyszergyártók jelentős költségnyomásnak vannak kitéve, részben a finanszírozói megszorítások, részben a lejáró szabadalmak miatt.

Mindeközben az élettudományok számos területén elért eredmények, a digitalizált adatok feldolgozási lehetőségei forradalmasítja a gyógyszerek fejlesztési folyamatát és megnyitja az utat az egyénre szabott terápia előtt is. A finanszírozó számára ezek költségcsökkentést, költséghatékonyabb ellátást tesznek lehetővé. Mindezek olyan fantasztikus új lehetőségeket rejtenek, amelyeket egyetlen szereplő sem képes önmagában valóra váltani, az egészségügy minden szereplőjének együttműködésére van szükség. A Program célja ezért, hogy keretet biztosítson az európai egészségügyi ellátás és gyógyszerfejlesztés jelentős kihívásaira megoldást kereső projekteknek. Elvárás, hogy olyan új megoldások is lássanak napvilágot, amelyek nem kizárólag a gyógyszer fejlesztési folyamatát célozzák, hanem átfogó, személyre szabott terápiát nyújtanak a betegnek, hozzájárulva a hosszabb, aktív élethez.

Az IMI1 2007 és 2013 között zajlott. A közel 2 milliárd euró volumenű 46 projektben 714 akadémiai kutatószervezet több mint 6000 kutatója vett részt, és a projektek legalább felében közreműködő volt valamelyik uniós tagország gyógyszerügyi szabályozó hatósága is. A projektek több mint 60 százalékában betegek is aktív szerepet kaptak, 23 betegszervezet pedig mint jogi partner vett részt a közös munkában.

AZ IMI2 hivatalos bejelentésre 2014. július 9-én kerül sor. A 2014-től 2020-ig terjedő programidőszakban összesen 3, 3 milliárd euró összegű támogatás áll rendelkezésre - felerészben a gyógyszeripar, felerészben az Európai Bizottság által nyújtott erőforrások.

Az erőfeszítéseket azokra területekre koncentrálják ahol a többszereplős elkötelezettség a siker záloga. Az új kutatási programok nem csak a tudományos és technológiai újdonságok mentén hozhatóak létre, hanem a kapcsolódó hatósági és egészségügyi ellátás során adódó kihívásokból is eredhetnek. Az IMI2 kidolgozása során négy fő érdeklődési területet jelöltek meg, ahol az integrált megközelítés jelentős hatást gyakorolhat a gyógyszerfejlesztések sikerességére, költségeinek csökkentésére:

1. Célpont azonosítás és biomarker kutatás
2. Innovatív klinikai vizsgálati módszerek elterjesztése
3. Innovatív gyógyszerek kutatása, fejlesztése
4. Személyre szabott beteg adherencia programok
A magyarországi adottságokat és lehetőségeket figyelembe véve ezek közül a másodikra és negyedikre kívánják a szervezők ráirányítani a figyelmet.

Emellett azonosítottak 11 betegségcsoport is, melyek az egészségügyi rendszernek és a gyógyszeriparnak is a legnagyobb megoldandó problémát jelentik. Ezek a következők: antibiotikum rezisztencia, osteoarthritis, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, neurodegeneratív kórképek, pszichiátriai betegségek, légzőszervi betegségek, autoimmun kórképek, az idős kor betegségei, daganatok, ritka betegségek. Mindezek természetesen nagyon különböző megközelítést igényelnek, amikor az új megoldásokról van szó.

IMI2 Magyarországi Információs Nap

IMI2 Magyarországi Információs Nap


Jól látható tehát, hogy egy hatalmas, komoly szakmai és anyagi lehetőségeket kínáló programról van szó. Nem mellesleg a konstrukció jellegzetességei okán lehetőség van Magyarországról is programokat kezdeményezni, így a minket leginkább foglalkoztató problémákra keresni közösen a megoldást. Ehhez azonban a cél érdekében aktívan cselekvő szervezetekre van (pl. KKV, kutatóhelyek, akadémiai intézetek) szükség.

Mint Spaller Endre a Nemzeti Innovációs Hivatal Elnöke kiemelte: "a Nemzeti Innovációs Hivatal szerepe ebben a munkában, hogy minél szélesebb körben, nem kizárólag orvostudományi, gyógyszeripari cégek számára ismertesse majd az IMI2 új stratégiát. Segíteni fogunk, hogy minden innovatív szereplő bekerülhessen - stílusosan szólva - a vérkeringésbe. Kapcsolataink által további kapcsolatok születhetnek, mely szintén előrelendülést hozhat az egészségügy és gyógyszeripar számára. Kulcsszó a "personalised medicine", vagyis a generikus és az innovatív cégek fejlesztéseinek, termékeinek kombinációja a többi kapcsolódó terület bevonásával. Ideértem többek között a biotechnológiát, az informatikát és diagnosztikát. A programban való részvételi feltételek kis- és közepes vállalkozások számára különösen előnyösek.

Én hiszem, hogy jó együttműködési feltételekkel, támogatói háttérrel, a tudomány különböző szegmenseinek ismereteivel, "open innovation" szemlélettel sok sikeres projektben tud Magyarország szerepet vállalni a közeljövőben."

E potenciális jövőbeni partnerek figyelmének felkeltésére, és informálásukra a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) és együttműködve az Európai Gyógyszergyártók Szövetségével (EFPIA) az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös szervezésében 2014. szeptember 25-én az EMMI épületében megrendezte az IMI2 magyarországi információs napját. A rendezvényen a meghívott előadók segítségével a résztvevők átfogó képet kaptak a program újdonságairól, innovációs elemeiről, a pályázati felhívásokról.

További információ a rendezvényről: http://www.nih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/rendezvenyek/innovative-medicines2-budapest
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten több órára kisüt a nap, nyugaton megnövekszik a felhőzet és kisebb havazás lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag