Aki alacsony, szívbeteg lesz?

Ennyit számít a genetika?
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

szívbetegség, testmagasság, szívkoszorúér betegség, érelmeszesedés

Az alacsonyabb emberek nagyobb valószínűséggel lesznek szívbetegek. Angol kutatók ezt a kockázatot összefüggésbe hozták a genetikailag kódolt termettel.

A kutatók szerint minden nagyjából 6 centiméternyi magasságkülönbség 13,5 százalékkel növeli a szívbetegségek kockázatát. Ez azt jelenti, hogy egy körülbelül 158 centiméteres ember esetében átlagosan 32 százalékkal magasabb a kockázat a szívbetegségre, mint egy 205 centiméteres ember esetében.

A kutatók több, mint 18 ezer ember mélyreható genetikai elemzése kapcsán jutottak megállapításukra. Valószínűnek tartják, hogy a növekedés és a fejlődés játszik szerepet a kockázat kialakulásában.

9 tipp a szívbetegség elkerüléséhez

Magas a koleszterinszintje? Akkor jól tudja, hogy étrendi és életmódváltozásra van szüksége az alacsonyabb koleszterinszint eléréséhez és a szívbetegség kockázatának elkerüléséhez. Ezek az egyszerű tippek segítenek a koleszterint ellenőrzés alatt tartani. Tudjon meg többet, kattintson!

A tény, miszerint az alacsonyabb emberek hajlamosabbak a szívbetegségre, már 60 éve ismert, de ez az első tanulmány, ami arra utal, hogy az okokat a genetikában kell keresni. A The New England Journal of Medicine szaklapban publikált tanulmány azonban nem tudta bizonyítani az ok és okozati összefüggéseket.

"Azoknál az embereknél, akik hordozzák az alacsony termetért felelős genetikai variánsokat, nagyobb valószínűséggel alakul ki szívkoszorúér betegség" - állítja Dr. Nilesh Samani, az angliai University of Leicester professzora.

Az alacsonyabb emberek hajlamossága a szívbetegségre egyéb genetikai tényezőktől is függ, amiket azonban a kutatók még nem értenek, magyarázza Dr. Ronald Krauss, a Children's Hospital Oakland Research Institute kutatója.

Dr. Krauss és Dr. Samani azonosított néhány gént, aminek kapcsán a sejtek növekedése hatással van az érfalakra és a szívre. Ezek a változatok hatással lehetnek az artériák falaira olyan módon, hogy nagyobb valószínűséggel alakul ki érelmeszesedés. Más gének úgy tűnik kapcsolódnak a gyulladásos folyamatok kialakulásában, ami szintén egy kockázati tényezője a szívbetegségek kialakulásának.

A szívbetegségek jobban veszélyeztetik az alacsony embereket?

A szívbetegségek jobban veszélyeztetik az alacsony embereket?


Hogy jobban megértsük a szívbetegségekkel kapcsolatos kockázati tényezőket és az alacsony termet összefüggését, a kutatók két tanulmány adatait hasonlították össze. Az egyikben a genetika és a magasság, a másikban a genetika és a szívbetegségek összefüggését tanulmányozták - magyarázza Dr. Christopher O'Donnell, a U.S. National Heart, Lung, and Blood Institute dolgozója.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezek előzetes eredmények és nem azt jelentik, hogy az alacsony embereknek másképp kell tenniük - egészséges étkezés, testmozgás -, ha meg szeretnék előzni a szívbetegségek kialakulását.

A cikk a http://www.webmd.com anyaga alapján készült.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag