Afta: fájdalmas hólyagok a szájban

Mit tehetünk az apró fekélyek ellen?
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

hólyag, afta, fekély, szájpenész, seb

Az afta a szájban megjelenő fájdalmas, fekélyes hólyagocska, vagy hólyagok összessége. Nagyon gyakori, számos más betegség vagy probléma kísérő tünete lehet. Általában néhány napon belül magától is elmúlik, és komolyabb kezelést sem igényel.

Az afta apró, hólyagszerű, fehéres színű, fekélyes seb, mely a száj belső felén, az ínyen, a a nyelven, az szájpadláson jelentkezhet. A sebek mérete általában 1mm-től több centiméter átmérőjűig is terjedhet. Gyakori, különösen a kisgyermekeknél, csecsemőknél, hogy nem egy, hanem több apróbb fekély jelenik meg a szájban. Ezt szájpenésznek is nevezzük.

Az afta megjelenése rossz általános közérzettel, levertséggel, fejfájással járhat, gyakran kellemetlen szájszag kíséri. Megjelenésekor csupán kellemetlen érzés, enyhe fájdalom tapasztalható, néhány napon belül pedig a hólyagok kifakadnak. A kialakult fekély érintésre szúró, égő érzést kelt, időnként heves fájdalmat okoz. Bár ennél súlyosabb következményekkel nem jár, a kialakulási helytől függően megnehezítheti a beszédet, a rágást vagy a nyelést is.

Az afta igen gyakori betegség, életében legalább egyszer mindenki átesik rajta, de vannak olyanok is, akiknél a betegség krónikussá válhat, és évente többször is megjelenhetnek a hólyagok, visszatérő kellemetlenségeket okozva. Bármely életkorban megjelenhet, nagyon sokszor csecsemőkorban jelentkezik először (szájpenész formájában), de mivel a kialakulásában nagy szerepe lehet a stressznek is, a 25-45 éves korosztály jellemző betegsége.

Miért alakul ki az afta? Hogy mulasztható el? Megelőzhető-e a kiújulása?
Kattintson ide és megtudja!Kialakulásának és gyakori megjelenésének pontos oka ismeretlen. Szerepet játszhat azonban az afta megjelenésében a hormonális egyensúly felborulása, különösen a nők esetében. A legyengült immunrendszerű embereknél gyakoribb az afta, gyakran megfázás, influenza kísérőbetegségeként jelenik meg. A hólyagok megjelenésére hajlamosít a már említett stressz és legyengült immunrendszer mellett a vitaminhiány is, és az afta gyakori ételallergiával vagy krónikus, gyulladásos bélbetegséggel küzdőknél is.

Az afta kellemetlen szájbetegség

Az afta kellemetlen szájbetegség


Mivel az aftás hólyag alapvetően egy hámsérülés, könnyebben alakul ki, ha letört fog, sérült fogtömés, rosszul beállított fogszabályozó vagy műfogsor irritálja a száj belső részét. Okozhat aftát égési sérülés vagy irritáció is. Az afta könnyebben kialakul száraz nyálkahártya esetén, így azoknál, akik horkolnak vagy egyéb ok (például gyógyszerek vagy daganatellenes terápia) miatt kiszárad a szájuk.

Az afta az esetek legnagyobb részében néhány napon belül magától, észrevétlenül elmúlik. Mivel az afta kialakulásának valódi oka ismeretlen, elsősorban tüneti kezeléssel lehet rajta segíteni. A különböző ecsetelők felgyorsíthatják a gyógyulást, a speciális szájvizek pedig megakadályozhatják, hogy a száj egyéb részein is kialakuljanak a hólyagok.

Amennyiben az afta kialakulását visszavezethetjük valamilyen egyéb betegségre vagy problémára, érdemes azt is kezelni: ha például tudni lehet, mi okozhat a szájban a nyálkahártya-sérülést, az irritációt meg kell szüntetni, például azzal, hogy kicseréltetjük a fogtöméseinket. Orvosi beavatkozásra ritkán van szükség, ám súlyos, nagy kiterjedésű afták esetében ezt is mérlegelni kell. Az afták eltávolítása történhet fogorvosi lézerkezeléssel vagy fül-orr-gégészek által alkalmazott, speciális oldattal, mely lemarja a nyálkahártyáról a fekélyt.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag