Achalasia: mit érdemes tudni róla?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

nyelőcső, reflux, achalasia

Az achalasia egy olyan ritka rendellenesség, mely a nyelőcsövet érinti, és a nyelőcsövet a gyomorral összekötő záróizom állandó görcsösségével jár együtt. Ez megakadályozza, hogy ez a záróizom ellazuljon, kinyíljon, így a beteg a nyelésre is képtelen lesz.

A nyelőcsövet a gyomorral záróizom köti össze, mely az esetek nagy részében zárt állapotban van, így megakadályozza, hogy a gyomortartalom, a gyomorsav visszacsorogjon a nyelőcsőbe. Amikor azonban iszunk vagy eszünk, ez a záróizom kinyílik, így továbbíthatóvá válik az étel vagy az innivaló. Az achalasia nevű betegség tulajdonképpen ennek a záróizomnak a rendellenes görcsösségét jelenti, így az nem tud akkor sem ellazulni és kinyílni, ha azt az evés vagy ivás megköveteli. Az achalasia eredete nem ismert.

A betegség tünetei közé tartoznak a nyelési nehézségek (ez a folyadékokra, vízre is igaz), a félig elfogyasztott étel visszaöklendezése, a reflux, a mellkasi fájdalom és a gyomorégés, valamint a fogyás (ez az étel elfogyasztásának képtelenségével jár együtt).

Mire képes a nyelőcső?

Szívós nyálkahártyája miatt akkor sem lyukad ki, ha szúrós tárgy kerül bele. Nem áll benne keresztbe a halszálka, és ha fejen állunk, akkor is egészen a gyomorig továbbítja a falatot. Tudjon meg róla többet!

Az achalasia a nyelőcsőhöz kapcsolódó izmokat és idegeket egyaránt érintheti, ám azt, hogy miért alakul ki ez a rendellenesség, nem sikerült még megállapítani. A betegség első szakaszában az érintett terület krónikus gyulladása is kimutatható, később pedig az idegek sérülhetnek, károsodhatnak, sőt teljesen el is halhatnak. Ezt az izmok hasonló károsodása követi. Ezeknek a változásoknak a következményeként a nyelőcső alsó részén található záróizom nem képes ellazulni, és emiatt akár az egész nyelőcső kitágulhat, megnagyobbodhat.

Az achalasia nyelési nehézségekkel jár

Az achalasia nyelési nehézségekkel jár

Az achalasiát nehéz diagnosztizálni, és gyakran évek telhetnek el, mire a betegnél sikerül kimutatni a rendellenességet. Ennek oka gyakran az, hogy a betegek önkéntelenül is igyekeznek igazodni a nyelési nehézségekhez, például kisebb falatokat vesznek magukhoz, vagy jobban megrágják az ételt. A betegségre utaló egyik legjellegzetesebb tünet az, hogy a nyelési nehézségek a folyadékok és a szilárd ételek elfogyasztásánál egyaránt jelentkeznek, más okra visszavezethető nyelési nehézségeknél azonban csak a szilárd ételek okoznak nehézséget. A betegség megállapítására a szakorvos nyelőcsőröntgent, endoszkópos vizsgálatot, vagy úgynevezett manometriát rendelhet el (ez utóbbival a nyelőcső izomfunkcióját mérhetik).

A betegség kezelése történhet gyógyszerek segítségével, az alsó nyelőcsőszakasz tágításával, Botox-kezeléssel (ez magakadályozza az izmok görcsös összehúzódását), vagy műtéttel, a záróizom átvágásával is.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag