Acetaminofennel és koleszterincsökkentőkkel a stroke ellen

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

Két új tanulmány szerint az acetaminofen és a sztatinok hatásosak lehetnek a stroke megelőzésében illetve kezelésében. Francia kutatók szerint a sztatinok csökkentik a stroke kockázatát, míg egy holland tudóscsoport azt állítja, hogy a stroke kezdetén acetaminofent (egyfajta lázcsillapítót) kapott betegeknél jobbak a kilátások.

Szélütés

Szélütés

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a koleszterinszint-csökkentő sztatinok egyes betegekben csökkenthetik a stroke kockázatát. Francia kutatók több, mint 165 ezer beteg adatait elemezték és kiderült, hogy az LDL (az úgynevezett "rossz" koleszterin) minden 1 mmol/liternyi csökkenése 21 százalékkal csökkentette a stroke kockázatát. A sztatinok a szívből az agyba vezető artéria carotisokban valószínűleg lelassítják a plakk-képződést is. "Nem mindegy, mennyivel csökkentjük az LDL szintjét" - mondta el Dr. Jonathan Friedman, a texasi A&M Egészségtudományi Központ Orvosi Karának sebész és neurológus docense.

A második tanulmány a láz- és fájdalomcsillapító hatású acetaminofen hatását vizsgálta, mivel sok stroke-os beteg lesz lázas, náluk a gyógyulás rendszerint késlekedik. Jelen ajánlások szerint 37,5°C testhőmérséklet felett javasolt az acetaminofen adása, ám kevés a bizonyíték, hogy ez valóban javítja a kilátásokat. "Az elmélet szerint az agy egyes sejtjeinek vérellátása nem megfelelő, és ha magas a testhőmérséklet, több oxigénre van szükségük, különben elpusztulnak" - magyarázta Friedman. "Ha csökkentjük a testhőmérsékletet, lelassul a sejtek anyagcseréje és tovább élhetnek."

Ebben a vizsgálatban 1400 beteget véletlenszerűen osztottak két csoportba, az egyik acetaminofent kapott, a másik nem, a kezelést a stroke tüneteinek megjelenésétől számított 12 órán belül kezdték. 39°C-os lázig az acetaminofen a betegek 40 százalékánál bizonyult hatásosnak, szemben a kontrollcsoport 31 százalékával. A szerzők azonban arra figyelmeztettek, hogy nem szabad minden stroke-os betegnek acetaminofent adni.

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag