A szívbetegségek kockázata függhet az Y kromoszómától

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Azoknál a férfiaknak, akik az Y kromoszóma egy bizonyos variánsával rendelkeznek, nagyobb esélyük van szívkoszorúér-betegség kialakulására.

Miokardiális infarktus

Miokardiális infarktus
Régóta ismert, hogy férfiak esetében sokkal nagyobb a kockázat a szívbetegségek kialakulására. Ennek oka lehet hormonális különbség, de lehetnek életviteli faktorok, mint például a dohányzás. Egy új tanulmány szerint azonban az Y kromoszómák - az a kromoszóma, amely meghatározza a férfi nemet - között talált különbségek is szerepet játszhatnak ebben a dologban.

A genetikailag különböző származású férfiaknak kevésbé különböznek a génjeik az Y kromoszómán. A tudósok az Y kromoszómákat különböző csoportokba, az úgynevezett haplocsoportokba sorolták. Nagyjából 20 ilyen csoport van, egy-egy csoport a világ egy bizonyos részén fordul elő nagy arányban.

A tanulmány során az Egyesült Királyságbeli Leicester Egyetemen Nilesh Samani és kollégái 3000 brit férfit vizsgáltak meg, hogy összefüggést találjanak a szívkoszorúér-betegség és egy specifikus Y kromoszóma között. A férfiak közül 1295 volt csak szívbeteg, a többi a kontrollcsoporthoz tartozott.

Az I-haplocsoportba tartozó Y kromoszómával rendelkező férfiaknál, akik általában Közép-, Kelet- és Észak-Európából származnak, 55 százalékkal magasabb volt a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a kontrollcsoportbelieké. Ez az adat akkor is megállta a helyét, amikor az egyéb rizikófaktorokat is számba vették, mint pl. a magas koleszterin-szintet, a dohányzást és a magas vérnyomást. Az europid brit férfiak nagyjából 12-15 százaléka tartozott az I-haplocsoporthoz, és ez az arány hasonló az amerikai europid férfiak esetében is.

Szívbillentyű-elégtelenség

Szívbillentyű-elégtelenség
A kutatók nem tudják az okait, hogy miért vannak nagyobb veszélynek kitéve az ilyen Y kromoszómával rendelkezők. Azonban az adatokból tudják, hogy ez az eredmény nem köthető semelyik hagyományos rizikófaktorhoz.

A következő feladat, hogy felderítsék, melyek azok a gének az Y kromoszómában, amelyek hatással lehetnek a hajlamra, és egyúttal szeretnék kiterjeszteni a kutatásukat sokkal nagyobb és változatosabb populációra. "Még túl korai rámutatni azokra a génekre, amelyek jelzői lehetnek a szívbetegség kockázatának" - mondta Samani.

Ha más populációkban is ugyanerre az eredményre jutnak, a genetikai vizsgálat akkor sem sokat jelenthet egy betegnek abban, hogyan miként csökkentsék a szívbetegség kockázatát, mivel nem ismerik a kromoszóma okozta károk kiküszöbölésének lehetőségét - mondta Samani, aki eredményeit a European Society of Cardiology 2010-es kongresszusán tették közzé.

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, csak kisebb esőre, záporra számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag