A szélütés gyakoribb a szegényebb országokban

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

Az alacsony-, illetve közepes jövedelmű országokban a stroke (gutaütés) előfordulása 1970 óta megduplázódott és most először haladja meg a fejlett világ mutatóit, ahol ez idő alatt 40 százalékkal csökkent az előfordulás - olvasható két tanulmányban.

A kutatás óriási különbségeket is feltárt a stroke-kal összefüggő halálozások között: például Oroszországban az esetek csaknem tízszerese végződik

Szélütés

Szélütés
halállal, mint Kanadában, Franciaországban, az Egyesült Államokban vagy Izraelben. A leginkább sújtott régiók Kelet-Európa, Észak-Ázsia, Közép-Afrika és a dél-csendes-óceáni térség, a legkevésbé pedig Észak-Amerika és Nyugat-Európa érintett.

A különbség kialakulásának oka azonban nem tisztázott, áll a brit kiadású Lancet Neurology folyóiratban közölt két tanulmányban. Az olyan ismert kockázati tényezők, mint a cukorbetegség vagy az alkoholfogyasztás gyakrabban fordulnak elő az iparosodottabb országokban, így nem lehetnek felelősek a különbségért.

A stroke akkor lép fel, ha nem jut elég vér, következésképp elég oxigén az agyba, így az agysejtek elhalnak. Becslések szerint 2002-ben világszerte körülbelül 15,3 millió stroke-os eset fordult elő. Több, mint egyharmaduk végződött halállal, a világszerte előforduló összes haláleset 10 százalékát adva.

Claiborne Johnston, a San Franciscóban található Kalifornia Egyetem kutatója vezetésével egy három tudósból álló csapat a stroke okozta halálozás országok közötti különbségét és annak az idő előtti halálozás és a rokkantság miatti években mért hatását elemezte. Azt találták, hogy a nemzeti összjövedelem a stroke előfordulásának és mortalitásának legjobb mérője, a halálozási arány a szegény és közepes jövedelmű országokban átlagban 3,5-szerese a gazdagabb országokénak. A stroke legfontosabb rizikófaktorai, köztük a cukorbetegség, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az elhízás gyakrabban fordulnak elő a fejlett országokban.

"A stroke előfordulásának szegényebb országokban tapasztalható különbségeit nem magyarázza semmilyen olyan tényező, amelyet egy ország kardiovaszkuláris egészségi állapotának felmérésekor használunk" - írják a szerzők arra gondolván, hogy a reumás szívbetegség és a HIV/AIDS jobb mutatók lennének.

A másik tanulmányban Valery Feigin, az új-zélandi Auckland AUT Egyetemének kutatója világszerte végzett kutatások ezreit nézte át, hogy az elmúlt négy évtized stroke-előfordulásának összehasonlítása céljából egy adatbázist hozzon létre. 28 ország 56 tanulmánya adatainak összehasonlítása alapján azt találták, hogy a probléma "járványszerűen" terjed a fejlődő országokban, 1970 óta több, mint kétszeresére nőtt. Emellett az ezekben a térségekben élő embereknél aránytalanul gyakrabban fordul elő a legsúlyosabb forma, a vérzéses stroke, továbbá gyakrabban halnak meg a roham után egy hónapon belül.

"Már elmúltak azok az idők, amikor a fejlődő országok kormányainak azon kellett aggódnia, hogy gondot jelent-e a stroke vagy sem. Most cselekedni kell" - írják a szerzők.

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag