A pajzsmirigy daganatát kihúzták a rákok közül

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Nem sorolják többé a rák kategóriájába a pajzsmirigy egyik daganattípusát. A felfedezés hatására jelentősen változhat az érintett betegek gyógykezelése.

A modern orvostudományban eddig egyedülálló módon soroltak vissza egy korábban évtizedekig rákként diagnosztizált daganatot. A pajzsmirigyben kialakuló tumornak ezt a típusát ezentúl nem minősítik ráknak, gyógykezeléséhez más módon kezdenek majd hozzá - tájékoztatott a The Independent.
A JAMA Oncology című tudományos lapban publikált kutatás során 268 tumort elemeztek patológusok nemzetközi csoportjai. Megállapították, hogy a vizsgált tumorok némelyike ráknak tűnik ugyan, de nem akként viselkedik, terjedése korántsem olyan agresszív, mint más daganatos betegség esetében. Nem szükséges ezért a daganatos betegségekhez hasonlóan sugárkezelést alkalmazni, amely extrém megterhelésnek teszi ki az amúgy is legyengült szervezetet, illetve a műtéti eltávolítás sem feltétlenül szükséges ennél a daganattípusnál - olvasható a kutatási ismertetőben.

Nem sorolják többé a rák kategóriájába a pajzsmirigy egyik daganattípusát

Nem sorolják többé a rák kategóriájába a pajzsmirigy egyik daganattípusát

A pajzsmirigyrák viszonylag ritka, a daganatos megbetegedések 1-2 százalékát adják. Ez magyar vonatkozásban azt jelenti, hogy évente csak nagyjából 400-600 új pajzsmirigyrákos beteget fedeznek fel, és nőket jobban érint. Bővebben az alábbi cikkünkben olvashat a betegségről!

Világszerte körülbelül 45 ezer ember szenved a pajzsmirigy daganatos megbetegedésében, az ő gyógykezelésüket új alapokra helyezheti a felfedezés. Dr. Yuri Nikiforov, a kutatásokat végző orvos hangsúlyozta, hogy tudomása szerint nem volt még olyan eset, amikor egy rákként ismert daganatról megállapították annak nem rákos voltát. A kutató szerint fontos további szövettani vizsgálatokat végezni a rák egyéb típusait illetően, mert a bőr-, prosztata- és tüdőrák bizonyos formái is hasonló módon félreértelmezettek lehetnek.

Forrás: livescience.com
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag