A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A pajzsmirigy-alulműködés lényege, hogy a pajzsmirigy nem tud megfelelő mennyiséget termelni a tiroxinnak nevezett, nélkülözhetetlen hormonból. Ez a hormon számtalan fontos funkcióért felelős, például az emésztést, anyagcserét, testhőmérséklet szabályozását is irányíthatja.

A pajzsmirigy alulműködésének számtalan oka lehet, többek között autoimmun betegségek (például Hashimoto-betegség), pajzsmirigygyulladás, jódhiány (vagy éppen túl sok jód), a pajzsmirigy egészének vagy egy részének műtéti eltávolítása, születési rendellenesség, de bizonyos gyógyszerek is befolyásolhatják a pajzsmirigy működését. A pajzsmirigy-alulműködés gyakoribb a hölgyek esetében, főleg 50 éves kor felett. Szerencsére, a betegséget egyszerű vérvizsgálattal könnyen ki lehet deríteni, és gyógyszerekkel általában jól kezelhető. Lássuk, milyen tünetek esetén gyanakodhatunk pajzsmirigy-problémákra!
A pajzsmirigy alulműködésének egyik legfőbb tünete a megmagyarázhatatlan, más okra vissza nem vezethető hízás, A pajzsmirigy ugyanis az anyagcseréért is felelős. Egy 2008-as tanulmány például bizonyította, hogy a túlsúlyosaknál gyakoribb a pajzsmirigy-alulműködés, mint a normál testsúlyúaknál. Ha tehát annak ellenére növekszik a testsúlyunk, hogy nem változtattunk az étrendünkön vagy az edzésprogramunkon, érdemes kivizsgáltatni magunkat.

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

A stressz mindennapjaink szerves része, így rohanó világunkban sokaknak már szinte állandó állapot az idegesség és a rossz közérzet. Természetesen a nehéz helyzetek kikerülhetetlenek az életben, ám ha minden napunk feszültségben telik, azt nem feltétlenül mentális betegség okozza. Kattintson!

Ha annak ellenére, hogy nem váltottunk kozmetikumot (például arckrémet vagy tusfürdőt), mégis szárazzá és hámlóvá válik a bőrünk, az szintén a pajzsmirigy zavaraira utalhat. Amikor ugyanis a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, az a vérkeringésre is hatással van, így a bőr sejtjeihez nem jut elegendő oxigén és tápanyag. A pajzsmirigy hormonjának alacsonyabb szintje az izzadásra is hatással van. A bőrszárazság mellett egyéb problémák is jelentkezhetnek, mint a szem körüli bőr puffadtsága, a lábszár bőrének megvastagodása és a bőr színének megváltozása.

Szintén jellegzetes tünet lehet az izmok fájdalma, gyengesége, merevsége, gyakori görcse, és ezt esetleg ízületi fájdalmak is kísérhetik. Ennek oka egyrészt a hormonok miatt kialakuló mikroszkopikus gyulladások lehetnek, emellett az izmok regenerációját is befolyásolhatja a pajzsmirigy hormonjainak alacsony szintje.

A hirtelen hízás is lehet a pajzsmirigy-alulműködés egyik jele

A hirtelen hízás is lehet a pajzsmirigy-alulműködés egyik jele

A pajzsmirigy megfelelő működése nélkülözhetetlen a hajhagymák növekedéséhez és fejlődéséhez, ezért annak alulműködése hajhullást, a hajszálak elvékonyodását is okozhatja. Ráadásul ezek a hatások a szemöldököt és a testszőrzetet is befolyásolhatják. A hajhullást, illetve a haj ritkulását és egyéb problémáit természetesen egyéb dolgok is okozhatják (például vitaminhiány), de nem árt ellenőriztetni a pajzsmirigyünk működését sem.

Nagyon gyakori a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknél az állandó kimerültség és fáradékonyság. A tiroxin hiánya miatt a sejtek nem tudnak megfelelően működni, ez pedig hatással van az energiaszintünkre. A kellemetlen tünetek ráadásul akkor is megmaradnak, ha valaki eleget alszik és kipiheni magát. Egy 2007-ben, az European Journal of Endocrinology & Metabolism című szaklapban megjelent kutatás eredményei szerint azok a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők, akik 12 héten keresztül hormonpótlást kaptak, sokkal több energiáról számoltak be a kezelés végére.

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő hölgyeknél gyakoriak lehetnek a menstruációs problémák, de az is jellemző lehet rájuk, hogy nehezebben esnek teherbe. A pajzsmirigy hormonjai nagy hatással vannak a termékenységre, sőt a szoptatásra is, illetve arra, hogy milyen gyorsan regenerálódik valaki szülés után. Ha tehát valaki régóta (legalább egy éve) sikertelenül próbálkozik teherbe esni, érdemes a pajzsmirigyének működését is ellenőriztetni.

A tiroxin, illetve egyéb pajzsmirigy-hormonok az emésztésünkre és a bélrendszerünkre is hatással vannak. Ha a pajzsmirigyünk nem működik megfelelően, akkor a beleink "elgyengülhetnek", ez pedig lelassítja a megemésztett étel, illetve a salakanyagok áthaladását, ennek eredményeként székrekedés alakulhat ki.

Nagyon jellegzetes tünete a pajzsmirigy-alulműködésnek a hidegre való érzékenység. A pajzsmirigy a szervezet hőháztartásának szabályozására is nagy hatással van, és azt is befolyásolja, hogy a test mennyi energiát használ fel. Ha valakinek pajzsmirigy-gondjai vannak, akkor még meleg környezetben is állandóan fázhat. A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő embereket jobban veszélyezetheti a kihűlés is.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Mihalik Péter
tüdő-és belgyógyász szakorvos
Kérdezek tőle

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag