A miokardiális infarktuson átesett betegek pszichés szűrése

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Évek óta egyre több klinikai vizsgálat és a mindennapi orvosi gyakorlat is igazolta a koronáriabetegség és a szorongás illetve a depresszió közötti kétirányú kapcsolatot. A szorongás és a depresszió egyfelől rizikótényező, másfelől a koronáriabetegség kimenetelét is kedvezőtlenül befolyásolja, tehát ezek felismerése és kezelése szó szerint életmentő lehet. Másfelől az is igazolódott, hogy a jól felépített kardiológiai rehabilitáció jótékonyan befolyásolja a szorongást és a depressziót is.
Az itt ismertetett nagy-britanniai vizsgálatban 80 miokardiális infarktuson átesett beteget vontak be, de végül 68 beteget szűrtek meg a HAD (Hospital Anxiety and Depression) skála segítségével. Összesen négy alkalommal végezték el a vizsgálatot, az infarktust követően 3-4 nappal még a kórházban, 1-2 héttel a kórházi elbocsátást követően, a kardiológi rehabilitációs (edukációs) támogató program megkezdésekor (kb. 4 héttel az infarktus után) és a program végén (átlagosan 12 héttel az infarktust követően).
Összesen 44 esetben észleltek kórosan magas pontszámot, ami 25 beteget érintett, de csak 12 betegnél történt meg mind a négy vizsgálat. Összesítve 10 beteg fogadta el a felajánlott pszichés segítségnyújtást. Ez bár nem tűnik magasnak, mégis sokkal több (68-ból 10), mint a vizsgálatot megelőző időszakban regisztrált (176-ból 6) betegek aránya.
Ebben a vizsgálatban a szorongásos panaszok nagyobb számban jelentek meg, mint a depresszió. Nyolc beteget utaltak foglalkozás-terápiára a szorongásos panaszok miatt, míg két beteget depresstió miatt általános pszichológiai illetve pszichiátriai vizsgálatra küldtek. Az összes pszichés segítséget elfogadó betegtől igen kedvező volt a szóbeli visszajelzés, elégedettek voltak, úgy érezték hasznos segítséget kaptak.
A vizsgálat egyértelműen arra utal, hogy a miokardiális infarktuson átesett betegek több pszichés segítséget igényelnek (mint amit ma általánosságban megkapnak), Ez az igény valószínűleg más kardiolkógiai és egyéb krónikus testi betegségek esetében is valószínűleg fennáll. A megfelelő időben nyújtott pszichés segítség (multidiszciplináris megközelítésmód) jelentősen javíthatja az egészségügyi ellátás színvonalát, a beteg általános jóllétét és elégedettségét.
2007-07-03 10:56
Forrás: Weborvos Dr. Lakatos László

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag