A medvehagyma mennybemenetele

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

- Józsika! Józsika!! Szállsz le arról a gólyalábról?! Most volt eltörve a lábad, te meg gólyalábazol itt nekem!
Szőke fiatalasszony pörölt ekképp hatéves kisfiával a Baranya megyei Orfűn, a Muskátli vendéglő udvarán. Józsika fájó szívvel lelépett a gólyalábról, s odatámasztotta a kerítéshez. Anyja - látva fia elkeseredését - így vigasztalja:
- Gyere, veszünk egy medvehagymás lepényt, meglátod, milyen finom.
A kárpótlás nem ment gyorsan, mert a pizza méretű lepényért a hét végén egész nap hosszú sor állt. Orfűn "Medvehagymanapra" várták a vendégeket, s az idén ötödik alkalommal megrendezett fesztivál sátrai és kemencéi között állandóan ott sürgött vagy félezer vendég. A Pécstől 20 kilométerre, hegyek-völgyek között megbúvó Orfűt gyakran mondták már a Mecsek Toscanájának meg Svájcának, ám úgy tűnik, hogy új titulus ragad most a 600 lelkes falura. Az új név így hangzik: a medvehagyma hazája.
Na, nem mintha ez a levelei miatt a gyöngyvirágra emlékeztető növény innen indult volna hódító útjára. A medvehagyma mediterrán növény, s a hatvanas években még csak foltokban tenyészett az Orfű felé vezető szerpentinek mentén. Mostanra viszont egész réteket foglalt el ez az áprilisban kivirágzó növény, s elterjedési határa felhúzódott a Pilisig és a Vértesig. Orfűn mindenki annak örült, hogy a medvehagyma egyre inkább a gasztronómia és az egészséges életmód "sztárjává" válik.
A növény fontosságát előadók méltatták. Tóth Béla Orfűn élő mezőgazdasági mérnök elmondta, hogy a hagyma levelében olyan anyagok találhatók, amelyek jó hatással vannak a vérkeringésre, a vérnyomásra, a koleszterinszintre és az emésztésre. Egyébként a hagyma levelét addig érdemes leszedni, amíg a növény nem virágzik, akkortól már a jótékony anyagok a virágban koncentrálódnak, s a virág nem jó semmire. A fokhagymaízű levél felmetélve ízesíthet margarinos és zsíros kenyeret, fasírtot és más húsokat, lepényt és kenyeret, s finom a medvehagyma levele ecetes vagy olajos öntetű salátának és főzeléknek is.
A fesztiválon mindezeket az ételeket megkóstolhatták
a vendégek, de megízlelhették a medvehagymával ízesített kecskesajtot és azt a mézet is, amit a növény virágjáról gyűjtöttek egy pécsi méhész rovarai.
Egy medvehagymás hús vagy zsíros kenyér igazi csemege, a hagyma leveléből főzött tea kortyolgatásához viszont kell az elszántság, ez a hagymaszagú és -ízű tea ugyanis elsőre mellbevágó. Hogy mind többen beálljanak a medvehagymát fogyasztók táborába, abban segíthet immár egy könyv is, amit az Orfűn élő Nagy Bandó András szerkesztett. A szépséges képekkel illusztrált könyvben a humorista-író-polihisztor által felkért tudósok, patikusok, tanárok, művészek foglalták szavakba medvehagyma-imádatukat.
Amúgy az orfűi fesztivál állandó szervezője a Muskátli gazdája, Serényi Ákos. Az ötvenes éveit taposó vállalkozót a nap előadói kedélyesen becézték: mondták őt megszállottnak, őrültnek, lánglelkű falubolondjának. A vendéglős elégedetten tűrte a sértő kifejezésekbe csomagolt dicséretet. Az elismerés annak szólt, hogy Serényi - szívós munkával - Orfű emblematikus növényévé tette a medvehagymát, s az általa finanszírozott fesztivál már az idegenforgalmi előszezonban is turistákat hoz a faluba. Serényi nem missziós céllal lett a medvehagyma apostola, hanem átgondolt üzleti érdekből. A növény iránti tisztelet ugyanis ételre és közösségre kiéhezett sokadalmat vonz a vendéglős portájára. Orfűn a misszió és a biznisz édestestvérek voltak a hét végén.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag