A kólát ivó nők veséje veszélyben lehet

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A napi két doboz szénsavas üdítőt vagy többet fogyasztó nők kétszer nagyobb valószínűséggel mutatják korai stádiumú vesebaj jeleit - derült ki egy friss tanulmányból.

Mindemellett férfiak és cukormentes üdítőt fogyasztók esetében a kockázat nem nőtt - mondta a kutatást vezető David Shoham a Loyolai Egyetem Egészségügyi Szervezetétől.

A kutatók 9358 amerikai lakos felnőtt reprezentatív mintáit vizsgálták a Nemzetközi Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés adatai alapján. A felmérés vizeletmintákat és az alany táplálkozási szokásait vizsgáló kérdőíveket tartalmazott.

Azok a nők, akik bevallásuk szerint két vagy doboz üdítőt fogyasztottak az elmúlt huszonnégy órában 1,86-szor nagyobb valószínűséggel voltak albuminuriásak, mely a korai stádiumú vesebetegség legfőbb indikátora. Az albuminuria az albumin nevű fehérje megjelenése a vizeletben. Mivel normálisan a vesék a nagy molekulatömegű anyagokat, így az albumint sem engedik át, a fehérje megjelenése a vizeletben vesekárosodás következménye lehet.

Veseműködés

Veseműködés

A populáció 11 százaléka albuminuriás. Azok közt akik napi két vagy több doboz üdítőt fogyasztanak, 17 százalék az albuminuria előfordulása, derült ki a tanulmányból. Tisztázatlan, hogy a szénsavas üdítők nagy mennyiségű fogyasztása miért csak a nőket érinti.

Lehetséges, hogy eddig fel nem tárt összefüggés van a nagy mennyiségű üdítőital és a vesekárosodás közt. Az elmúlt években a diabétesz, az elhízás és a vese megbetegedések száma párhuzamosan nőtt a magas fruktóz tartalmú szirupok fogyasztásával, melyek a legtöbb üdítő édesítőszerei.

Shoham és társai további vizsgálatok sorát tervezik, hogy kiderítsék a megnőtt kockázat a vesekárosodás kialakulására mennyiben függ a fruktóz szirupoktól, a fokozott cukorfelvételtől, életviteltől vagy egyéb tényezőktől.

A vesebetegséghez társul tünetek a fáradtság, étvágytalanság, alvásproblémák, koncentrációs nehézségek és a duzzadt lábak. A vesebaj továbbá magas vérnyomáshoz, vérszegénységhez, idegkárosodáshoz, gyenge csontokhoz valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag