A gyorsételek úgy pusztítják a vesét, mint a diabétesz

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

diabétesz, diabéteszes nefropátia, 2-es típusú cukorbeteg, egészségtelen ételek

A nem megfelelően kezelt 2-es típusú cukorbetegség is okozhat jelentős károkat a vesékben. Egy új tanulmány azonban arra utal, hogy aki túl sok gyorséttermi ételt (junk food) fogyaszt, annak a nagy zsírtartalmú étkezés éppúgy kárt okozhat, mint a diabétesz.

Az Experimental Psychology című folyóiratban megjelent azt mutatja, hogy a magas zsírtartalmú étrend, vagy egészségtelen ételek a vércukorszint olyan növekedéséhez vezetnek, amelyhez hasonló a 2. típusú cukorbetegségnél fordul elő. (A 2-es típusú diabétesz körülbelül 90-95 százalékát teszi ki a cukorbeteg eseteknek.)

A kialakulására akkor jönnek létre a feltételek, ha a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni az inzulin hormont, amely a vércukorszintet szabályozza. Ez a cukor, vagy a glükóz felhalmozódásához vezet a vérben. Hatékony kezelés nélkül a vércukorszint emelkedés diabéteszes vesebetegséghez vezethet, amelyben a szervek már nem képesek eltávolítani salakanyagokat a szervezetből. Ez azért van, mert a vesék túl keményen dolgoznak, hogy megpróbálja eltávolítani a felesleges cukrot a vérből.

A gyorséttermi ételek olyan károkat okozhatnak a szervezetben, mint a diabétesz

A gyorséttermi ételek olyan károkat okozhatnak a szervezetben, mint a diabétesz

A mostani tanulmány vezető szerzője, Dr. Havovi Chichger, a brit Ruskin University kutatója és kollégái azt állítják, hogy a túl sok gyorséttermi étel (junk food) fogyasztása vagy egy nagy zsírtartalmú étrend ugyanilyen helyzetet állít elő.

Ahhoz, hogy elérjék ezt a hatást Dr. Chichger és csapata patkányokat tápláltak magas zsírtartalmú élelmiszerrel - amelyben 60 százalék zsír volt - 5 héten át, vagy 8 héten keresztül olyan egészségtelen ételekkel, mint a sajt, a csokoládé és a mályvacukor.

A több évtizede fennálló diabétesz a veséket is károsítja, sok esetben tönkre is teheti. Hogy miben is áll a cukorbetegség vesekárosító hatása? Vegyük sorra, mit kell tudnunk a diabéteszes vesebetegségekről. Részletek!

A kutatók felmérték, hogyan ez a táplálkozás befolyásolja a rágcsálók vércukorszintjét, valamint azt is, hogy az milyen hatással vannak a különböző glükóz-transzporterekre a vesékben.

Ezután összehasonlították ezeket a hatásokat olyan patkányok eredményeivel, amelyek 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek.

A csoport megállapította, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedő a patkányokban magas a GLUT és SGLT glükóz transzporterek (amelyek a glükóz újrafelszívódásáért felelősek) és szabályozó fehérjéik szintje.

Glükóz reabszorpció arra a folyamatra utal, amellyel a vesék szűrik glükózt és visszaküldik a véráramba. Ha felesleges glükóz van a vérben, akkor ez a folyamat hatástalan lehet.

Érdekes, hogy a kutatók azt találták, hogy a magas zsírtartalmú étrenden vagy egészségtelen ételeken tartott patkányokban is hasonló mértékben emelkedett a GLUT és SGLT receptorok száma, mint a 2-es típusú cukorbeteg egyedekben.

A csapat szerint ez azt mutatja, hogy a vesekárosodás veszélye ugyanolyan magas azok számára, akik egészségtelenül étkeznek, mint a 2. típusú cukorbetegeknél. Dr. Chichger úgy gondolja, hogy az eredményeik megnyitják az utat a vércukorszintet csökkentő új stratégiák felé. Az új kezelések során ugyanis blokkolhatják a glükóztranszportereket a vesékben, ami csökkentheti a vér cukorszintjét. Továbbá annak megértése, hogy a helyes étkezés megvédheti a veséket a károsodástól további lehetőségeket tartogat a betegség megelőzésében.

Forrás: MNT

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag