A chlamydia virág, a tripper hasmenés?

Ezt gondolják a britek a nemi betegségekről
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

nemi betegségek, chlamydia, szifilisz, tripper, szexuális úton terjedő betegségek

Furcsa elképzelései vannak egy brit átlagembernek a szexuális úton terjedő betegségekről. Egy felmérés szerint meglehetősen nagy a tudatlanság a témában.

Egy közvélemény-kutatás igen meglepő eredményeit tette közzé a brit MedExpress.co.uk weboldal: kutatásuk témája az volt, hogy a szigetország lakói mennyit tudnak a nemi betegségekről, azok típusairól, tüneteiről, kezelésükről.

A 2372 embert megkérdezve és eredményeiket összemérve elmondhatják: az eredmények nem túlságosan kecsegtetőek. Minden tizedik megkérdezett azt hiszi, hogy a chlamydia egy virág, a válaszadók 15 százaléka pedig meg van győződve róla, hogy a szifilisz egy heavy metal zenekar. (Csak a korrektség kedvéért: tényleg létezik Syphilis névvel metalzenekar.)

Az eredményekből az is kiderült, hogy az emberek ötödének fogalma sincs arról, hogy egy nemi betegségnek milyen tünetei lehetnek és egyharmaduk sosem ment el semmilyen egészségügyi szűrésre: az ilyen tesztkerülők átlagos életkora 43 év volt.

Tudatlanság övezi a különböző nemi betegségeket

Tudatlanság övezi a különböző nemi betegségeket


Az is kiderült, hogy az ilyen betegségekkel kapcsolatos tévhitek korántsem csappantak meg: az emberek több mint fele hiszi még mindig azt (tévesen), hogy nemi betegségeket el lehet kapni egy vécéülőkéről, minden harmadik pedig úgy véli (szintén tévesen), hogy csak aktus közben lehet elkapni bármit is. 18 százalékuk gondolja, hogy egy óvszer tökéletes védelmet ad az összes szexuális úton terjedő betegség ellen, 68 százalék szerint pedig az összes nemi betegségeket meg lehet gyógyítani. Érdemes hozzátenni, hogy az összes megkérdezett állította: még nem volt tapasztalata semmilyen nemi betegséggel.

Feleletválasztós tesztet is kaptak, ahol meg kellett mondaniuk, hogy melyik szó mit jelent: itt az volt a lényeg, hogy a véletlenszerű szavak, illetve a kitalált betegségnevek között megtalálják-e a szexuális úton terjedő betegségeket. Az emberek 5 százaléka hitte például azt a fentebb említett példákon kívül, hogy a tripper egyfajta hasmenés és 39 százalékuk vélte azt, hogy a húgycsövet, vaginát és az emésztőrendszert érintő trichomoniasis csak fákon él.

A megkérdezettek kétharmada bevallotta, hogy a fertőzéseket szinte alig ismeri. Ezen csoportot tovább is faggatták: 62 százalékuk szerint "egy-két egyértelmű tünetet még felismernének", de minden ötödik ember azt állította, hogy bármit kapjon is el, fogalma sem lenne, hogy miből kellene felismernie a betegséget.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Kulcsár Beáta
közegészségügyi és járványügyi felügyelő
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag