A beteg fizeti a CT-t

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A koszorúerek számítógépes vizsgálata (coronaria CT) áttörést jelenthet a szívbetegségek korai felismerésében, bizonyos esetekben kiválthatja a szívkatéterezést. A módszert a kardiológus szakmával is ismertették a Magyar Kardiológusok Társaságának 52. Kongresszusán, Balatonfüreden.

A szív működése

A szív működése
A katéteres vizsgálatot kiváltó eljárást a nagyobb hazai szívcentrumokban már sikeresen alkalmazzák, azonban nagyon nagy gondot jelent, hogy a társadalombiztosítás nem téríti meg a beavatkozás költségét, így a közel 160 ezer forintos vizsgálati díj a beteget terheli.

"Bízunk abban, hogy a finanszírozás területén változások lesznek, és ily módon ez a vizsgálati eljárás a mindennapi diagnosztika része lesz" - dr. Forster Tamás, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

A Cardio-CT berendezés néhány másodperc alatt teljes képet ad magáról a szívről, majd a számítógépes analizálás után a koszorúér szűkületek azonosításán kívül a pitvarok, kamrák, a vénás és artériás rendszert is 3 dimenzióban képes megmutatni. A módszer alkalmas arra, hogy a szűkületet még nem okozó, de infarktus veszélyt jelentő puha plakkokat (lerakódásokat) kimutassa, így a páciens kezelése még az infarktus előtt megkezdődhet.

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem okoz bezártság érzést, a szív terhelése nélkül, nyugalmi állapotban, ambulánsan elvégezhető. Amennyiben a lelet negatív, úgy a koszorúér-betegség, illetve az infarktus veszélye 96-99 százalékos valószínűséggel kizárható, így a módszer alkalmazásával sok esetben kiküszöbölhető a diagnosztikai célból végzett szívkatéterezés - áll a kongresszusi anyagban.

Magyarországon 70 ezren haltak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben tavaly, és a szakemberek szerint évente közel húszezer akut szívinfarktussal lehet számolni, mely még a kelet-európai átlagnál is rosszabb. Ez a szám megfelelő odafigyeléssel, életmódváltással drasztikusan csökkenthető lenne - adják ki a figyelmeztetést ismételten a kardiológusok.

A betegek ellátásának színvonala nem egyenlő mindenhol az országban. Jellegzetesen azokban a régiókban kisebb a halálozások száma, ahol jól kiépített szívcentrumok várják a betegeket - hangzott el Kardiológusok Kongresszusának megnyitóján.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag