3 komoly betegség, amit félrediagnosztizálnak

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

Lyme-kór, cöliákia, endometriózis

Egyes betegségek annyira gyakori tüneteket produkálnak, hogy sokszor félrediagnosztizálják őket. Ennek a hibának többféle oka is lehet.

Egyes esetekben a betegségek tünetei szinte teljesen megegyeznek más betegségekével, és az is gyakori, hogy egy betegség tünetkizárást igényel, ami bizony sok időbe kerülhet. Akad három, nagyon komoly betegség, amiket rendszeresen félrediagnosztizálnak.
Itt van például a cöliákia, avagy régies szóhasználattal lisztérzékenység. Az utóbbi években a gluténmentes mozgalomnak hála, sokkal ismertebb betegség lett, de még mindig sok körülötte a nem tisztázott kérdés. A cöliákiára azért fontos odafigyelni, mert a pontos diagnózis felállítása akár 6-10 évet is igénybe vehet. Márpedig ennyi idő alatt a vékonybélben akár visszafordíthatatlan károsodást is okozhat, sőt nagyon súlyos esetekben akár halált is.
A cöliákia egy autoimmun betegség, ami egyes gabonákban található, gluténnel szembeni intoleranciát okoz. Személyenként eltérő, milyen hatása van, de mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a következő tüneteket észleljük magunkon: puffadás, hasi fájdalom, túlzott bélgáztermelődés, világos széklet, hasmenés, hirtelen fogyás, izomgörcsök, ízületi fájdalom, szájsebek, rohamok vagy anémia.

A gyerekek esetében a cöliákia akár növekedési rendellenességet is okozhat, míg a nőknél gyakori a rendszertelen vagy időnként kimaradó menstruáció. Gyakori hatása a cöliákiának a vitamin vagy ásványi anyaghiány a szervezetben, a csontritkulás, a meddőség, a vetélés és a születési rendellenességek. Az esetek alacsony százalékában ugyan, de okozhat akár bélrákot is.
A cöliákia hatására a vékonybél megduzzad és sérülések keletkezhetnek rajta, amiket idővel műtéti úton kell eltávolítani. Aki attól tart, hogy esetleg cöliákiában szenved, mindenképpen tartózkodjon a glutént tartalmazó ételektől és konzultáljon belgyógyásszal, vagy kérje dietetikus tanácsát.

Lyme-kór

A kullancsok terjesztette betegség szintén nagy rejtőzködő, előszeretettel produkálja a rheumatoid arthritis, a szklerózis multiplex, az ALS, a Parkinson-kór vagy a fibromyalgia tüneteit. Ez utóbbi betegségnek vélik leggyakrabban a Lyme-kórt, amit egyeseknél viszonylag könnyű megállapítani a kullancscsípés helyén keletkező kokárda alakú sebhelyről, de sajnos nem mindenkinél jelentkezik ilyen látványos módon. Sőt egyes esetekben még kiütés sem látszik ott, ahol a vérszívó a testbe fúródott.
A Lyme-kór sokféle tünetet produkálhat, többek között: kognitív zavarokat, hangulatváltozásokat, álmatlanságot, izomfájdalmat, alvászavart, súlyos ízületi fájdalmat, depressziót, fejfájást és szívproblémákat.
Korai szakaszában a Lyme gyakran produkál influenzaszerű tüneteket, de nagyon gyorsan megjelenik legalább egy komolyabb tünet is. Általában a betegségben szenvedők legalább 2-3 tünetet is produkálnak. A betegséget egyszerű vérteszttel lehet kimutatni, tehát, akinél jelentkeznek a fent felsorolt tünetek, érdemes kérnie ezt orvosától.

Endometriózis

Az endometriózis szintén gyakran félrediagnosztizált betegség, ami bármikor megtámadhatja a női szervezetet, ráadásul úgy, hogy ismert rizikófaktorai nincsenek. Endometriózis esetében a méhnyálkahártya a méhen kívül nő, leggyakrabban a petevezetékbe, a petefészek falába, vagy a kismedencét bélelő szövetekbe ágyazódik be. A betegség nagyon erős fájdalmat okoz, de sajnos ezt gyakran keverik össze menstruációs fájdalommal.
Az orvos sem tévedhetetlen, megesik, hogy bizonyos tüneteket félreértelmez

Az orvos sem tévedhetetlen, megesik, hogy bizonyos tüneteket félreértelmez

Sajnos a méhnyálkahártya továbbra is úgy működik, mintha a méhen belül lenne, a ciklus során megvastagszik és megreped, mikor a menstruáció kezdetét veszi. Mivel azonban a vér nem tud a szervezetből távozni, felszaporodik a zárt testüregekben, és a környező szöveteket ingerli, ez pedig akár elviselhetetlen fájdalommal is járhat. Néha a petefészkeket is érinti, sérüléseket okoz rajtuk, esetleg cisztákat.
A betegség tünetei lehetnek: terméketlenség, vérzés két menstruációs ciklus között, fájdalom szex közben, őrjítő fájdalom a menstruáció idején, vizelet vagy székletürítés közbeni fájdalom.
A betegséget lehet kezelni, ha sikerül azonosítani, de sajnos nem ritka, hogy csak a méh eltávolítása jelent megoldást. Ha átterjed a petevezetékre, akkor azok eltávolítására is sor kerülhet.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag